Megoldódott a zászlókérdés: hivatalosan is használhatók lesznek a helyi közösségek szimbólumait tartalmazó zászlók

2015.05.13. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megoldódott a zászlókérdés: hivatalosan is használhatók lesznek a helyi közösségek szimbólumait tartalmazó zászlók

Jogos elvárása teljesült ma a Romániában élő magyar közösségeknek azzal, hogy a Parlament Alsóháza megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a közigazgatási egységek egy meghatározott eljárás mentén a saját zászlajukat használják és tűzzék ki” – tájékoztatott Máté András Levente, az RMDSZ Képviselőházi frakciójának vezetője, Kolozs megyei parlamenti képviselő. A Szövetség törvényhozója elmondta, hogy az RMDSZ az elmúlt időszakban, hosszas egyeztetések után, számos lépést tett annak érdekében, hogy a tervezetet mielőbb beemeljék Románia jogrendjébe.

A helyi és regionális jellegű zászlókat szimbólumként használhatják a helyi közösségek, így a megyei vagy a helyi tanács határozata alapján, illetve a lakossággal folytatott konzultáció nyomán az illetékes intézményekhez egy dossziét kell eljuttatni, akik majd elbírálják azt” – foglalta össze az RMDSZ Képviselőházi frakciójának vezetője a törvényben írtakat.

 

 

A jogszabály továbbá azt is előírja, hogy a helyi és regionális szimbólumokkal ellátott zászlót a közintézmények bejárata fölé kell elhelyezni, valamint a helyi közösség számára fontos eseményeken.

Egy közösség identitását nem lehet központilag korlátozni. Éppen ezért minden olyan törekvést kötelességünk felkarolni, amelyek a helyi azonosságtudatott erősítik. Napjaink Európája sokszínűségről és multikulturalitásról szól, nekünk ezt az elvet kell követnünk, hiszen csak így alkothatunk egy erős közösséget úgy szórványban, mint Székelyföldön” – taglalta Máté András Levente.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.