Megbízható partner, demokratikus értékek letéteményese az RMDSZ – kongresszusi meghívottak köszöntőbeszédei

2015.04.19. | 12. Kongresszus
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Megbízható partner, demokratikus értékek letéteményese az RMDSZ – kongresszusi meghívottak köszöntőbeszédei

Fotó: Vakarcs Loránd

Az Európai Néppárt alelnöke, az európai kisebbségi szervezeteket tömörítő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a román pártok elnökei és társelnökei, a Szövetség politikai partnerei, a magyarországi pártok és a határon túli magyar szervezetek elnökei, az erdélyi történelmi egyházak elöljárói és a hazai kisebbségi közösségek képviselői is részt vettek az RMDSZ 12. Kongresszusán, Kolozsváron. Köszöntőbeszédeikben a 25 éves Szövetség eddigi érdekvédelmi és érdekképviseleti munkáját méltányolták, megbízható partnernek, a demokrácia és a jogállamiság elkötelezett letéteményesének nevezték az RMDSZ-t.

Mario David, az Európai Néppárt alelnöke magyarul köszöntötte a kongresszus résztvevőit, majd kiemelte: az RMDSZ olyan stabilitási tényezőt jelent a romániai politikában, amely az Európai Néppárt hasznos és fontos tagjaként hatékonyan képviseli a magyarság érdekeit. Az EPP alelnökének Kelemen Hunor az RMDSZ által létrehozott Martens-emlékplakettet és emléklapot ajándékozott, köszönetet mondott a partnerségért és az eddigi segítségért, támogatásért.

 

Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök azt hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tarja, hogy egy európai demokráciában a kisebbségi nemzeti szimbólumok használatát megkérdőjelezik, és nemzetbiztonsági veszélyként tüntetik fel az autonómiai-törekvéseket. „A többségnek meg kell értenie, hogy az autonómia-törekvések egyensúlyt jelentenek egy társadalomban, hiszen biztosítják azt, hogy az országban minden egyes közösség a saját ütemében fejlődjön, mert ezáltal hatékonyan járulhat hozzá az ország gazdaságához” – fogalmazott Hansen, hozzátéve: az RMDSZ-nek az elmúlt 25 évben bejárt útja tökéletes példa erre a fejlődésre és társadalmi hozzájárulásra.

 

Laurențiu Ștefan államfői tanácsos Románia elnöke, Klaus Werner Johannis üzenetét tolmácsolta az RMDSZ 12. Kongresszusán. Az államelnök üdvözölte a Szövetséget huszonöt éves fennállása alkalmából, és méltányolta eddigi politikai tevékenységét. Üzenetében ugyanakkor a magyarság érdekvédelmi szervezetének a hazai demokrácia megerősítésében nyújtott hozzájárulását is hangsúlyozta, és azt, hogy az RMDSZ együttműködése és párbeszéde modellértékű a közéletben. 

 

Dr. Semjén Zsolt, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, a FIDESZ-KDNP képviselője, Magyarország miniszterelnök-helyettese felszólalásában elsőként Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét tolmácsolta. Köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta: az RMDSZ az erdélyi magyarok értékeinek, érdekeinek egyetlen hiteles képviselője és védője. „Az erdélyi magyaroknak nem szabad elfogadniuk, megengedniük, hogy másodrangú tényezőkként kezeljék őket országukban, hiszen az Európai Unió nemzetei között nincs rangbeli különbség” – tette hozzá Semjén Zsolt, aki azt is kiemelte: az erdélyi magyarok soha nem követeltek olyasmit, ami ne lenne általánosan elfogadott Európában.

 

Victor Ponta, Románia miniszterelnöke sikert kívánt a Szövetség jövőbeli terveihez. Hangsúlyozta, továbbra is az RMDSZ a romániai magyarság egyetlen legitim politikai képviselője, és ez a választópolgároktól kapott „jogosítvány”. „Meggyőződésem, hogy ezt a jogosítványt 2016-ban is felmutatják majd, hiszen létfontosságú az, hogy a magyar közösség képviselői jelen legyenek Románia demokratikus intézményeiben” – fogalmazott a miniszterelnök.

 

Az egyéni jogok megtartásának, a szabadság kivívásának harca nem fejeződött be, hiszen ezeket a jogokat egy közösség nem nyeri el végérvényesen – fogalmazott Călin Popescu Tăriceanu, a Liberális Reform Párt elnöke, a szenátus elnöke a kongresszuson. „Az RMDSZ-szel való kormányzásunk idején közösen tettünk azért, hogy a nemzeti kisebbségek megőrizhessék jogaikat, kultúrájukat. Sajnálatos, hogy most több rendben annak lehetünk tanúi, hogy az alapvető demokratikus értékek veszélyeztetve vannak” – mutatott rá Románia egykori miniszterelnöke, aki úgy vélte, az ország sokkal szegényebb lenne az itt élő nemzeti kisebbségek értékalkotó hozzájárulása nélkül.

 

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt társelnöke felszólalásában méltányolta a kongresszus jelszavát, és úgy vélte: Romániának valóban politikai újratervezésre van szüksége. „A választópolgárok egy új, másfajta politikai hozzáállást várnak el, nekünk pedig kötelességünk eleget tenni ennek az elvárásnak” - hangsúlyozta Gorghiu. Hozzátette: a hazai politikai életnek hozzáértő vezetőkre és új politikai mércére van szüksége. „Meggyőződésem, hogy mind a Nemzeti Liberális Párt, mind pedig az RMDSZ elég erős a romániai politika megváltoztatásához” – mondta a PNL társelnöke.

 

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt társelnöke az RMDSZ negyedszázados fennállásának fontosságát hangsúlyozta. „Románia egyetlen olyan érdekvédelmi szervezete az RMDSZ, amely az erdélyi magyarok értékeit, törekvéseit hitelesen védi és képviseli” – jelentette ki Vasile Blaga, aki beszédében a Szövetségnek az emberi és kisebbségi jogok, valamint az ország demokratikus folyamatainak megerősítésében kifejtett munkáját méltányolta.

 

Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke felszólalásában üdvözölte az RMDSZ kitartó munkáját, amelyet a romániai magyarok érdekvédelme terén végzett az elmúlt 25 évben. „A politikai egyeztetések során mindig nagyobb megértésre találtunk a magyar politikusokban akkor, amikor a polgárok érdekeiről beszéltünk” – fogalmazott a Konzervatív Párt elnöke, aki arra is rámutatott: tiszteli az RMDSZ közéleti fellépését, hiszen bebizonyította, hogy fontos tényezője az ország stabilitása megőrzésének.

 

Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke felszólalásában gratulált az RMDSZ negyedszázados eredményeihez, elismeréssel illette az RMDSZ alapító tagjait, és kiemelte: „egy ilyen negyedszázad utáni újratervezésről az anyaországban is példát vehetnénk”. Kós Károlyt idézve az RMDSZ autonómiatervezetének fontos szerepére is rámutatott Schiffer, majd hangsúlyozta: „a romániai magyarság összekötőkapocs az egymásra utalt Románia és Magyarország között”.

 

Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke felszólalásában úgy vélte: a romániai magyar nemzeti közösség ma olyan jogokat tudhat magáénak, amelyek 25 évvel ezelőtt csak vágyaikban éltek – magyar iskolák, kiterjedt magyar nyelvű egyetemi oktatás, kulturális és tudományos intézmények, visszanyert műemlékek. „A Szövetség nélkül a magyarlakta települések gazdasági fejlődéséről sem beszélhetnénk, és a magyar-román együttélés új korszakának megteremtése is az RMDSZ nevéhez fűződik” - mondta Tóbiás József, aki az RMDSZ-t a romániai politikai élet legstabilabb és legállandóbb szervezetének nevezte.

 

„Számunkra a párbeszédnek nem csak arról kell szólnia, hogy mit mond, és mit akar a többség. Az is szempont kell, hogy legyen, amit mi, kisebbségként szeretnénk. Bár 25 évvel a rendszerváltás után azt látjuk, hogy a párbeszédek súlypontja egyre inkább abba az irányba tolódik el, hogy mit vár el tőlünk a többség, és hogy nekünk mit kell teljesítenünk, bízom abban, hogy közös erővel át tudjuk törni ezt a falat" – mondta Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke kongresszusi felszólalásában.

 

Az RMDSZ nem áruló, az MPP nem egységbontó – mondta a 12. Kongresszus résztvevőit üdvözlő beszédében Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Felszólalásában azt is hangsúlyozta: a két politikai szervezet céljai közösek még akkor is, ha az eszközeik különböznek. „Készek vagyunk lezárni egy korszakot, a testvérharcnak vége. Ezzel a gondolattal indítottunk el egy folyamatot néhány éve, ez vezérelt bennünket akkor, amikor együttműködési szerződést írtunk alá” – tette hozzá az MPP elnöke, aki úgy vélte, a hazai társadalom 25 év után problémákkal és frusztrációkkal teli, bűnbakkereső állapotban van, ezért a magyar szervezetek helyzete sem könnyű. Biró Zsolt szerint a hazai magyar közéletben egy dolgot továbbra is szem előtt kell tartani: a közös célokat.

 

„Tanúja voltam a felhőtlen gyerekkornak, amikor még mindenkit áthatott a tenni akarás, aztán tanúja voltam a viharos kamaszkornak is, most pedig az újratervezésnek. Utatokon szem előtt kell tartanotok azt, hogy akiben sokan megbíznak, azon sok mindent kérnek számon” – üdvözölte a 25 éves RMDSZ-t a kongresszuson Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke. Hozzátette: a magyarság egy sajátos sors által összeszokott közösség, amelyet összetartanak a hagyományai, zászlói, egyházai, értékei, az RMDSZ pedig nem egyszerűen egy politikai szövetség, hanem értékközösség is.

 

Dr. Dézsi Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnoka az elnökség üdvözletét tolmácsolta, és kiemelte: az újratervezés és a számvetés jelzi azt, hogy az RMDSZ elkötelezett, megújulni képes érdekképviselete a romániai magyarságnak. „Ebben az építő munkában szeretnénk a Szövetség társai lenni, közösségi értékeink és a közösségépítő erő megtartása érdekében” – tette hozzá a főgondnok, továbbá elmondta: szükségesnek tekinti a román társadalommal folytatott párbeszédet is, mert fontos együttműködni azokkal, akik az erdélyi magyarokat társként, partnerként fogadják el.

 

Gyerő Dávid főjegyző a Magyar Unitárius Egyház nevében, ugyanakkor az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének egykori tagjaként is köszöntötte a jelenlévőket. Felszólalásában rámutatott: a Szövetség újratervezésében a történelmi magyar egyházakkal való stratégiai partnerségnek is jelen kell lennie. „Sok területi kezdeményezés kedvezményezettjei voltunk, sok helyi szintű összefogásra tudunk jó példát felsorolni, amelyekért köszönettel is tartozunk. Mégis úgy érzem, hogy többre is képesnek kell lennünk a jövőben” – fogalmazott Gyerő Dávid, aki azt is elmondta, hogy az RMDSZ és a Magyar Unitárius Egyház közös célja az erdélyi magyarok szülőföldjükön való boldogulásának biztosítása, amelyet egy, az eddiginél is szorosabb partnerséggel lehet elérni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.