Közel hatvanezer euró Madéfalvának - A RobinWood Plus ELWOOD alprojektjére aláírták a finanszírozási szerződést

0000.00.00. | Székelyföld , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Közel hatvanezer euró Madéfalvának - A RobinWood Plus ELWOOD alprojektjére aláírták a finanszírozási szerződést

Aláírták Madéfalván, november 16-án a RobinWood Plus projekt ELWOOD alprojektjére a finanszírozási szerződést. Hargita Megye Tanácsa RobinWood Plus INTERREG IV C projektje keretében nemzetközi pályázatokat írtak ki erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó témakörökben, aminek eredményeként öt Hargita megyei önkormányzat jut támogatáshoz az elkövetkező időszakban, ezek egyike Madéfalva önkormányzata. Az alprojekt témája a fa helyi feldolgozása/megmunkálása, értéke: 58 620 euró.

A Borboly Csaba megyeitanács-elnök és Szentes Csaba polgármester által aláírt szerződés értelmében Madéfalva önkormányzata a hagyományos famegmunkálást népszerűsíti a helyi fiatalok körében, valamint tapasztalatcserét szervez a projektpartnereknél: a Perigordi Regionális Parkban (Limousin, Franciaország, projektvezető), valamint az Aveto Természeti Parkban és a Portofino Parkban (Olaszország). A madéfalvi közösségi házban szervezett ceremónián Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke beszédében úgy fogalmazott: az Európai Unió lehetőség, amit ki kell használni.

– Ahhoz, hogy élni tudjunk ezekkel a lehetőségekkel, koncepció szükséges, hogy az EU-tól lehívott pénzekből történő megvalósítások hosszú távon is eredményesek, fenntarthatók legyenek. Ezt a célt szolgálják a különféle projektek, mint most az ELWOOD is. Egyik fő erőforrásunk az erdő, és a velük való gazdálkodásban sokat tanulhatunk finn, francia és olasz partnereinktől – mondta a tanácselnök.

Szentes Csaba polgármester megköszönte közbirtokosság és a helyi fafaragók eddig nyújtott támogatását a projektben, és mint mondta, a településen történt beruházások mellett igény van a tapasztalatcserékre is.

Az eseményen részt vett Szentes Antal megyei tanácsos is. Bár a finanszírozási szerződést most írták alá, a projekt lehetővé tette, hogy már hamarabb nekikezdjenek a megvalósításának. Mint azt Csibi József, a helyi önkormányzat projektmenedzsere elmondta, a helyi iskolában már elkezdték a fafaragó-oktatást, az ebből készült munkákat kiállítják majd a község jövő évi hagymafesztiválján. Céljuk ezzel megszerettetni a gyerekekkel ezt a tevékenységet. Szeptember végén a madéfalvi fiatalok már ellátogattak a franciaországi partnerhez, Limousin Régióba, ahol hagyományos bútorkészítőket és asztalosokat látogattak meg. Jövő májusban az olaszországi partnerhez látogatnak, júliusban erdei tábort szerveznek, majd szeptemberben az alprojekt partnerei találkoznak, hogy beszámoljanak tapasztalataikról, és kiállítsák munkáikat.

A RobinWood Plus projekt – amelynek az alprojektje az ELWOOD – romániai partnere Hargita Megye Tanácsa, és részt vesz még Liguria régió (Olaszország, projektvezető), illetve Limousin Regionális Tanácsa (Franciaország) Kainuu Regionális Tanácsával (Finnország) és Calabria régióval (Olaszország) együtt.