Korodi Attila: Romániának új fenntartható fejlődési stratégiára van szüksége – megalakult a parlament Fenntartó fejlődésért felelős albizottsága

2017.03.21. |

Fotó: Gábor Lajos

Romániának egy új fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiát kell kidolgoznia az elkövetkező időszakban, amely összhangban lesz az ország nemzetközi vállalásaival, és belefoglalja az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét. Ez a terv egy konkrét keretet nyújt minden országnak a szegénység felszámolására és a fenntartható fejlődés megvalósítására. Ennek alapján kell újraírnunk Románia fenntartható fejlődésére vonatkozó stratégiáját” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóháza Biró Rozália, a képviselőház külügyi bizottsága elnökének kezdeményezésére újraalakította a Fenntartható fejlődésért felelős albizottságot, amelynek elnökévé választották.

Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, a parlament alsóházi külügyi bizottságának elnöke elmondta, az albizottság a külügyi bizottság keretén belül fog működni. Hozzátette: „az elkövetkezőkben rendszeresen ülésező albizottság feladata biztosítani azt a parlamenti tevékenységet, amely Románia kötelezettségvállalásának teljesülését, illetve a célkitűzések megvalósításának monitorizálását hivatott szolgálni. Össze kell hangolnunk a különböző szakágakon belül a munkát és a tervezést, erre nyújt lehetőséget az albizottság.”

Az elmúlt parlamenti mandátumban az albizottságot RMDSZ-kezdeményezésre fogadta el a parlament. Románia az Interparlamentáris Unión belül az elsőként fogadott el egy fenntartható fejlődésre vonatkozó útmutató nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy Románia parlamenti vonatkozásban is, ezen a területen egy regionális állomásként, központként működik.