Kitartunk a marosvásárhelyi katolikus líceum mellett

2017.02.09. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kitartunk a marosvásárhelyi katolikus líceum mellett

Fotó: www.maszol.ro

Sürgősségi tanácsgyűlés összehívását kezdeményezte az RMDSZ marosvásárhelyi frakciója azt követően, hogy a Polgármesteri Hivatal és Maros megyei Tanfelügyelőség képviselőivel, több alkalommal folytatott megbeszélést követően sem sikerült közös nevezőre jutni az iskolahálózatot illetően.

Mint ismeret, a Maros megyei Tanfelügyelőség eddig két alkalommal is átiratban fordult Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalához, melyben javaslatot kér az iskolahálózatra vonatkozóan, e kérésekre az önkormányzat nem adott választ. A tanfelügyelőség egy újabb átiratban, ugyanazzal a kéréssel fordult a polgármesteri hivatalhoz, melyben a február 8-át jelölte meg válaszadási határidőnek.

Tudomásunk szerint az önkormányzat iskolákért felelős igazgatósága olyan választ küldött a tanfelügyelőségre, melyben szinte opcionálissá teszi a Romai Katolikus Líceum iskolahálózatba foglalását. Mind az önkormányzat, mind a tanfelügyelőség úgy ítéli meg, hogy az iskola törvényes működése nincs kellőképpen megalapozva, hiszen a 0-8 osztályok nem rendelkeznek akkreditációval.  Az oktatási minisztérium illetve az akkreditációkat kiadó intézmény által küldött átiratok szerint, a különválás útján létrejött oktatási intézmények esetében, a más iskolából átkerülő osztályok magukkal viszik az akkreditációt. Tehát a Római Katolikus Líceum minden oktatási szintje rendelkezik akkreditációval. Az RMDSZ álláspontja eddig is, most is az, mindaddig míg nem születik egy olyan jogerős bírósági döntés, amely megszüntetné a iskolát, az törvényesen működik. A mi szempontunk szerint minden olyan intézkedés, amely ezt figyelmen kívül hagyja törvénytelen” – nyilatkozta Csíki Zsolt, az RMDSZ marosvásárhelyi frakciójának vezetője, majd hozzátette: „fontosnak tartjuk, hogy az önkormányzat egy olyan beiskolázási hálózatot javasoljon, amely egyértelművé teszi a katolikus líceum iskolahálózatba foglalását. Nekünk továbbra is azért kell harcolnunk, hogy a 405 gyermek sorsa ne váljon bizonytalanná.

A sürgősségi tanácsgyűlés összehívását, amelyre pénteken február 10-én kerül sor a Szabad Emberek Pártja (SZEP -POL) is támogatta. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.