Kelemen Hunor: az észak-erdélyi autópálya kiemelten fontos az RMDSZ számára

2014.05.12. | Csík terület , Infrastuktúra , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: az észak-erdélyi autópálya kiemelten fontos az RMDSZ számára

Fotó: Banga Előd-Ernő

“Beléptünk az európai parlamenti választási kampány utolsó előtti hetébe, és ez természetesen meghatározza valamilyen mértékben az RMDSZ politikai napirendjét, hiszen ebben az évben számunkra ez a választás a legfontosabb. Május 25-én meg kell mutatnunk közösségünk erejét” - fogalmazott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, miniszterelnök-helyettes május 12-én Csíkszeredában, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete által tartott kötetlen sajtóbeszélgetésen, amelyen részt vett Borboly Csaba területi elnök is.

„Erdély bekapcsolása a nyugati infrastruktúrába kiemelt fontosságú az RMDSZ számára. Éppen ezért kezdeményeztük már a 2000-es évek elején az észak-erdélyi autópálya megépítését, mert tudtuk, hogy a külföldi befektetők számára az infrastruktúra elengedhetetlen, és a befektetések munkahelyeket, anyagi jólétet, egzisztenciális biztonságot jelentenek az erdélyi magyar lakosságnak is. Az Európai Unióhoz való tartozásunk egyik megerősítése ez az autópálya, amelynek az építése az RMDSZ kormányra lépését követően folytatódik. A sztráda ügye végre kimozdult a holtpontról, és Aranyosgyéres és Marosvásárhely között még az idén elkezdik a földterületek kisajátítását, Berettyószéplak és Bors között pedig folytatódik a pálya építése” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

 

Újságírói kérdésre a szövetségi elnök az erdélyi magyarság szavazási hajlandóságáról is beszélt, kiemelve, hogy az RMDSZ folyamatosan készít közvélemény-kutatásokat, de keveset publikál belőle, hiszen úgy véli, nem a felméréseket, hanem a választást kell megnyerni május 25-én.
“Habár sok európai országban csökkent, az erdélyi magyarság körében, tavaly november óta nőtt az Európai Unió iránti bizalom. Ennek oka sokféle lehet: egyrészt, mi is sokat beszéltünk az elmúlt időszakban Európa jelentőségéről, másrészt, a térségünkben, Közép-Kelet-Európában, Ukrajnában történő események is az Európai Unió fele, Nyugat fele irányítják az emberek tekintetét, mindenki onnan várja a megoldást” - mondta, hozzátéve, a szavazói hajlandóság a 2009-es adatokhoz hasonló, ha ehhez sikerül további szavazókat megnyerniük, akkor elégedettek lesznek.

 

Hogy mennyire sikerült megszólítani más, erdélyi magyar politikai pártok szimpatizánsait, Kelemen Hunor leszögezte: ez a választás napján fog kiderülni, főként azokon a településeken, ahol nem az RMDSZ vezeti az önkormányzatot.

 

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke elmondta, azt szeretnék elérni, ha a csíkszéki lakosság, akárcsak a korábbi választásokon, május 25-én is nagy arányban elmenne szavazni. A sajtó segítségét is kérte annak hírül adásában, hogy bárki szavazhat más településen – ennek tudatosítása azért fontos, mert számos csíki településen elsőáldozás lesz az európai parlamenti választások napján, és emiatt sokan nem tartózkodnak majd állandó lakhelyükön, mivel rokonaik ünnepi eseményén vesznek részt.
„Szavazhatnak más helységben is, csak a személyi igazolványt vigyék magukkal” – hívta fel a figyelmet a területi elnök. Azt is elmondta, hogy az EP-kampányban a magas részvétel egyben szolidaritást is jelent a szórványban élő magyarokkal, hiszen ha a magyar szavazatok száma nagy, akkor a magyarság ereje is az Romániában. Nem utolsósorban a magas csíki részvétel „megtérül”, mert akkor a térség fontos beruházásainak folytatására is nagyobb támogatást lehet szerezni.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.