Kelemen Hunor: az erdélyi magyar közösség erős, és a saját útját járja

2014.05.11. | Beszterce , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor: az erdélyi magyar közösség erős, és a saját útját járja

Fotó: Banga Előd-Ernő

A XV. század derekán épült a Beszterce-Naszód megyei Rettegen az a református templom, amelyet az igényes és számos részletre kiterjedő felújítás során ma, május 11-én avattak fel nagyszámú helybéli jelenlétében. A hálaadó istentiszteleten Ft. Kató Béla püspök hirdetett igét, majd Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter mondott ünnepi beszédet. 

"24 óra leforgása alatt két, ugyanazt a célt szolgáló eseményen vettem részt. A tegnap a Székelyföld szívében lévő Décsfalván a helyi református közösség templomának alapkőletételén voltam jelen. Itt a helyi közösség évtizedek óta vágyik a templomra, tegnap megtörtént az első lépés, elkezdődik az építkezés. Ma néhány száz kilométerrel odébb egy több száz éves felújított templom avatásán veszek részt. Számomra ennek a két eseménynek ugyanaz az üzenete: hitünkben erősek vagyunk, és itthon, szülőföldünkön tervezzük életünket. Mert templomot építeni vagy felújítani azt jelenti, hogy büszkék vagyunk a múltunkra, őrizzük értékeinket, és bízunk a jövőnkben, hiszünk a szülőföldön való megmaradásunkban” – emelte ki ünnepi beszédében Kelemen Hunor.   

 

„A magyar nemzet már ezer éve eldöntötte, hogy a nyugati kereszténységhez akar tartozni, a történelem során pedig ezt a választást többször megerősítette. Az alap, amelyen állunk, szilárd, azt a döntést, hogy Európához akarunk tartozni, már Szent István király meghozta. Ezt a jó választást kell nekünk továbbvinnünk 2014-ben is, ismételten bebizonyítva, hogy erős közösség vagyunk” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

 

A rettegi református templom felújítási munkálatai 2010-ben, Kelemen Hunor kulturális miniszteri mandátuma alatt kezdődtek el, a tárca több mint 800.000 lejjel támogatta a műemlék-templom helyreállítását. A munkálatokat idén fejezték be, visszaadva patináját, történelmi fényét a rettegi templomnak.  

A rettegi református templom avatóünnepsége A rettegi református templom avatóünnepsége A rettegi református templom avatóünnepsége
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.