Kelemen Hunor az EPP helsinki kongresszusán: erős Európát, benne fejlődő Erdélyt és fejlődő magyar közösséget akarunk

2018.11.07. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Kelemen Hunor az EPP helsinki kongresszusán: erős Európát, benne fejlődő Erdélyt és fejlődő magyar közösséget akarunk

Az Európai Uniónak változnia kell, az Európai Unió változni fog. A globális versenyben egy erős Unióra van szükség, hiszen a tagállamok csakis együtt lehetnek sikeresek – hangsúlyozta az Európai Néppárt (EPP) helsinki kongresszusán az RMDSZ delegációját vezető Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök rámutatott: az EPP kongresszusa kiváló alkalom arra, hogy az európai parlamenti választás előkészületeiről beszéljenek, hogy azokról a reformokról döntsenek, amelyek az európai pártcsalád számára kijelölik az utat a következő években.

A kontinens kihívások elé néz. Ha ezekre nem ad jó és helyes válaszokat, akkor biztos, hogy vesztese lesz a globális versenynek az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával szemben – nyomatékosította.

Meggyőződése, hogy korrekciókra mindig is szükség van, az Uniót pedig úgy kell újragondolni és újragombolni, hogy a polgárok magukénak érezhessék. Az európai identitást újra kell teremteni, enélkül az érzelmi kötődés is problematikus lesz – fejtette ki az RMDSZ elnöke.

Az kongresszus legalább ennyire fontos tétje, hogy ki lesz az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére. A Szövetség Manfred Webert támogatja, de ez nem jelenti azt, hogy nem meggyőző a másik csúcsjelölt, Alexander Stubb őshonos kisebbségekhez való hozzáállása – Alexander Stubb kérésére az RMDSZ kétoldalú megbeszélést folytatott vele szerdán.

Kedden Dara Murphyvel, az Európai Néppárt kampányfőnökével az európai parlamenti választási kampányról egyeztettek. A Szövetség képviselői elmondták: 27 hetes kampányukban az Európai Unió előnyeiről tájékoztatják a magyar embereket, de beszélnek a problémákról és az ezekre adandó megoldásokról is. Meggyőződésük, hogy egy erős európai kampánnyal az EPP a következő ciklusban is az Európai Parlament legerősebb frakciója maradhat.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztossal a romániai magyar oktatás helyzetét tekintette át az RMDSZ delegációja, de a kongresszus ideje alatt Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztossal is találkoznak.

Az erdélyi magyar közösség jelentős része vidéken él, a mezőgazdasági támogatások pedig jelentős jövedelem-kiegészítést jelentettek eddig, amelyeket Kelemen Hunor szerint ezután is növelni kell. Arra is felhívják majd a biztos figyelmét, hogy a vidék felzárkóztatása, a mezőgazdaság modernizálása a romániai magyarok számára létkérdés – szögezte le a szövetségi elnök.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.