Hét szakterületen fogadott el program-dokumentumokat az RMDSZ Kongresszusa

2015.04.19. | 12. Kongresszus

Hét szakterületen fogadott el program-dokumentumokat az RMDSZ Kongresszusa

Fotó: Banga Előd-Ernő

A kolozsvári kongresszus második napján az RMDSZ politikusai bemutatták azokat a konkrét intézkedéseket tartalmazó program-dokumentumokat, amelyekkel a Szövetség azt jelzi, melyek azok a szakterületek, amelyeknek az elkövetkezendőkben kiemelt figyelmet szentel. Az oktatásra vonatkozó dokumentumot Magyari Tivadar főtitkárhelyettes, a családpolitikára vonatkozót Szabó Ödön parlamenti képviselő, a gazdaságpolitikáról szólót Winkler Gyula EP-képviselő, a nemzetpolitikára vonatkozót Székely István főtitkárhelyettes, a külpolitikáról szólót Vincze Lóránt külügyi titkár, az ifjúságpolitikára vonatkozót Antal Lóránt MIÉRT-elnök, a nők közéleti szerepvállalására vonatkozót pedig Biró Rozália nőszervezeti elnök mutatta be.

Kiemelt fontosságú ezek között az oktatási program-dokumentum, amely szerint a közösség jövője a magyar nyelvű oktatás minőségétől, a fiatalok versenyképes tudástól függ. Az érdekvédelem célja az, hogy a szülők bátran írassák magyar iskolába gyerekeiket, ugyanakkor a pedagógusok a szakmai lehetőségek révén meg tudjanak felelni az új kihívásoknak, sokasodó elvárásoknak.

A családpolitikában az RMDSZ a magyar családokat segítő intézkedéseket támogatja, olyan életfeltételek teremtését, amelyek biztosítják a szülőföldön való érvényesülés lehetőségeit, csökkentik az elszegényedés veszélyét, és a kisjövedelműek számára is biztosítják a boldogulást.

Az RMDSZ érdekvédelmi tevékenysége fő irányelveihez igazodik gazdaságpolitikai elképzelése, amelynek célja az, hogy a gazdasági fenntarthatóságot az életszínvonal emelésével és a szülőföldön való gyarapodás feltételeinek megteremtésével kapcsolja össze.

Ifjúságpolitikája legnagyobb kihívásként az RMDSZ azt határozta meg, hogy minden cselekvését a fiatalok itthon tartása szándékával fogalmazza meg azért, hogy az új nemzedékhez tartozók az ország, a közösség tevékeny és értékalkotó polgárai, tagjai legyenek.

Nemzetpolitikája révén a Szövetség a változó világ új körülményei között is biztosítani szeretné a nemzeti identitás megőrzését és átörökítését olyan intézkedésekkel, amely a közösségszervezés és közösségépítés több területére is kiterjednek.

Az RMDSZ külpolitikáját, nemzetközi jelenlétét a meglévő egyéni jogok alkalmazása és a közösségi jogok bővítése függvényének tekinti. Továbbra sem mond le stratégiai céljáról, vagyis arról, hogy az Európai Unió elfogadja az őshonos nemzeti közösségeket megillető európai jogi keretet, ezáltal pedig védje az európai etnikai és nyelvi sokszínűséget.

Csíkszeredai kongresszusán az RMDSZ szervezeti keretet nyújtott a nők hangsúlyos és tudatos közéleti szerepvállalásának, ezt követően alakult meg Kolozsváron a Szövetség keretében működő Nőszervezet, amely továbbra is a közösségépítő, odafigyelő, álmokat valóra váltó, emberközeli és törődő része szeretne lenni az RMDSZ-nek.

A program-dokumentumok letölthetőek INNEN.