Sóvidék az RMDSZ-re szavaz - Hármasfaluban, Makfalván, Kibéden, Sóváradon és Szovátán járt a kampánykaraván

2012.11.25. | Maros , Parlamenti választások

Sóvidék az RMDSZ-re szavaz  - Hármasfaluban, Makfalván, Kibéden, Sóváradon és Szovátán járt a kampánykaraván

Sóvidék az RMDSZ-re szavaz – ez volt az üzenete Markó Béla szenátor- és Borbély László képviselőjelölt szombati sóvidéki kampánykörútja során tartott lakossági találkozóknak.

RMDSZ-karaván, amelyet Dr. Kelemen Atilla képviselőjelölt, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke is elkísért, Hármasfalu, Makfalva, Kibéd, Sóvárad és Szováta helyi magyarságát kereste fel. A települések elöljárói egyaránt az egység fontosságát hangsúlyozták, és köszönetet mondtak az elmúlt években a Sóvidéken is megvalósított nagyarányú beruházásokért.

- December 9-e nem viták, a konfliktusok ideje: most az egység, az összefogás ideje van – jelentette ki Markó Béla, a 2-es választási körzet szenátorjelöltje. Hangsúlyozta, a Szövetség az egyetlen magyar szervezet, amely két évtizedes tapasztalatánál fogva hatékonyan és következetesen képviselni tudja a magyar közösség érdekeit. Leszögezte: hazudnak azok, akik azt sugallják, hogy az RMDSZ-en kívül más magyar szervezet is bejuthat a parlamentbe. - Bárki bárhogy számol, felnőtt, józan embernek tudnia kell, nem arról szól ez a választás, hogy egyik, vagy másik magyar jut be a parlamentbe, hanem arról, hogy az RMDSZ bejut-e vagy sem, hogy lesz-e vagy sem parlamenti képviselete a magyarságnak. Ostobaság azt sugallni, hogy most magyar-magyar verseny van: a tét az, hogy az erdélyi magyarság vagy egységesen kiáll az RMDSZ mellett, és akkor sikerül továbbhaladni a fejlődés, a jogérvényesítés útján, vagy megoszlunk és ennek következtében meggyengülünk. Ez utóbbi a magyarságnak halálos veszedelem – mondta.

- Aggasztóan nehéz négy év áll előttünk, hiszen a romániai demokrácia elfáradt, a román pártok vérszemet kaptak a magyarsággal szemben, és az is egyértelmű, hogy Magyarország, de az Európai Unió sem tud segíteni számos gondunk megoldásában. Az erdélyi magyarság csak önmagára, önmaga erejére alapozhat, ezért van óriási tétje a december 9-i választásoknak – mondta Markó Béla. A várhatóan igen magas román részvétel miatt minden magyarra szükség van ahhoz, hogy átlépjük az 5%-os küszöböt. A magyarellenes nyilatkozatokról szólva kifejtette: megérti a románokat, akik „torkig vannak” már az RMDSZ-szel, hiszen az elmúlt években sem fontos döntéseket meghozni, sem kormányozni nem lehetett az RMDSZ, a magyarság nélkül az országban. Ugyanakkor hozzátette, a románok mindemellett a magyarságot egy összetartó, fegyelmezett, szavatartó és egységes közösségként ismerik el. – Ebben a dologban nekik legyen igazuk: bizonyítsuk be ismét nekik, hogy egy erős, fegyelmezett közösség vagyunk – hangsúlyozta a szovátai fórumon Markó Béla.

"Önkormányzati jelenlét, parlamenti- és brüsszeli képviselet - e hármas kapocs nélkül nem leszünk sikeresek, nem tudjuk érdemben támogatni településeinket" - jelentette ki Szovátán Borbély László képviselőjelölt, az RMDSZ politikai alelnöke, aki figyelmeztetett: a román politikában az elmúlt két évtizedben nem sokat változott a mentalitás, "és csakis ha ott vagyunk, tudunk kellőképpen odafigyelni a magyar közösségek gondjaira". A képviselőjelölt példakáént említette, hogy idén márciusban a víz- és csatorna hálózat korszerűsítését célzó 12 beruházás közül 9-et magyar helységekbe tudtak irányítani, de ez azt feltételezte, hogy az RMDSZ képviselői, politikusai jelen voltak a döntéshozatalban. Borbély László hangsúlyozta, vagy az esélyes RMDSZ-t sikerül bejuttatni a román parlamentbe, vagy képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság. A magyar versenypártok által hirdetett 6:3-as alternatíva nem életképes, most összefogásra van szükség. Elmondta, szorgalmazzák, hogy a befizetett járulékokból, adókból több pénz maradjon a magyar közösségeknél, és a központi költségvetésből nagyobb arányú finanszírozásban részesítsék önkormányzatainkat, amelyeknek a fontosabb pályázatok esetében együtt kellene működniük. "Kiemelten kell segítenünk és fogjuk segíteni e régiót, és meg kell akadályoznunk, hogy mindazt, amit 23 éven át az RMDSZ elért, ne veszítsük el. A közös érdek az, hogy 2012 a tulipán éve legyen és Önök nékül mi nem tudunk segíteni a közösségnek. Nagy kihívás a 2014-2020 közötti időszak, amikor közel 50 milliárd eurót kell lehívnia Romániának az uniós alapokból. Ha nem vagyunk Bukarestben, a Parlamentben, ezt Kisküküllő, Nyárádmente, Marosmente sínyli meg, hiszen nem tudjuk támogatni közösségeinket. Erős parlamenti képviselet nélkül senki nem áll szóba velünk. Érezniük kell mögöttünk a magyar közösség erejét" -  tette hozzá Borbély László.

Az RMDSZ józanul kormányozza a magyarságot – jelentette ki Dr. Kelemen Atilla képviselőjelölt aki hangsúlyozta, a különböző régiók hagyományainak megfelelő mezőgazdaságpolitikákat kell kidolgozni, hogy ne szoruljanak hátrányba az erdélyi hegyvidéki településeinken élő gazdák, állattenyésztők. Az RMDSZ megyei elnöke kijelentette, az egység megőrzése 23 év óta legfontosabb értéke az RMDSZ-nek, példaként a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági területek maygarságának megosztottságát, az ebből fakadó hátrányokat említette. "A belső viták, kételyek, vélemény-ütköztetések mellett összmagyarságban kell gondolkodni ebben az országban, most összefogásra van szükség, arra, hogy tapasztalt képviselőiket bejuttassuk a parlamentbe" - tette hozzá Kelemen Atilla.

Az előző kampányrendezvényekhez hasonlóan, szombaton Szovátán, vasárnap pedig Nagyernyében is zsúfolásig megtelt kultúrotthonok várták az RMDSZ-karavánt, ahol szintén nagy közönségsikert aratott a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd, valamint a Gruppen Hecc Társulat magas színvonalú elődása.

Sóvidéki kampánykaraván Sóvidéki kampánykaraván Sóvidéki kampánykaraván