Elkezdődött Nagyvárad legjelentősebb magyar kulturális fesztiválja

2014.05.11. | Bihar , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elkezdődött Nagyvárad legjelentősebb magyar kulturális fesztiválja

Fotó: Szőcs Lehel

"Őseinkhez hasonlóan legyünk erősek és bátrak, ha meg kell védenünk közösségünk értékeit és érdekeit” – erre hívta fel a figyelmet Sógor Csaba Nagyvárad legjelentősebb magyar kulturális fesztiválját, a Festum Varadinumot megnyitó istentiszteleten. Május 11–18. között huszonharmadik alkalommal rendezik meg a történelmi egyházak és az RMDSZ közös szervezésében létrejött rendezvénysorozatot, amely egyházi, kulturális, közéleti és szórakoztató programokat egyaránt kínál a helyi magyar közösségnek.

Az ünnepet megnyitó istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. ,,Elegünk van a tudatlanságból és a tehetetlenségből. Mi nem vagyunk egy halálraítélt nemzet, egy halálraítélt város” – ezekkel a gondolatokkal indította útjára a nagyváradiak hagyományos rendezvényét Csűry István püspök.

 

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje ünnepi köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy ez a város a történelem során mindig erős és bátor volt. Lakói sosem felejtették el, hogy nem csupán önmagukért, családjukért, hanem népükért és városukért is ki kell állniuk, hogy megőrizhessék értékeiket, szellemi kincseiket. "Mi mást tehetnénk mi magunk is, minthogy példájukat követve megpróbáljuk megvédeni azokat a kincseinket, amelyeket őseinktől kaptunk. Egy csángó tarisznyával indultam el körutamra Erdély legkeletibb részéről és sérelmeink mellett, értékeinket is begyűjtve érkeztem Erdély nyugati kapujába. Olyan értékek is vannak ebben a tarisznyában, amelyek egykor erősekké és bátrakká tettek bennünket” – hangsúlyozta a képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy május 25-én egy olyan nap következik, amikor ismét fel kell mutatnunk közösségünk erejét és bátorságát. Sógor Csaba kifejtette, az erdélyi magyarság ismét bizonyíthatja: védelmezni akarja mindazokat a kincseket, amelyeket egykor erővel és bátorsággal megőrzött magának.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.