Elítélték a Maros Megyei Tanfelügyelőség diszkriminációját

2016.09.29. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Elítélték a Maros Megyei Tanfelügyelőség diszkriminációját

„Szeptember 28-án, szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács elítélte a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetőtanácsának azt a határozatát, amely a kisebbségi oktatás számára rendkívüli fontossággal bír. Maros megyében ugyanis 167 tanintézet esetében hirdettek versenyvizsgát. A megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsa úgy határozott, hogy 44 intézmény esetében – ahol kisebbségi nyelven is folyik az oktatás – csak aligazgatói tisztségre pályázhatnak az adott kisebbség sorából származó jelöltek” – mutatott rá a döntés diszkriminatív vonatkozására Király András, az RMDSZ oktatásügyi államtitkára.

Hangsúlyozta továbbá, hogy azok a kisebbségi oktatásban dolgozó személyek, akik úgy érzik, hogy akár tagozatos iskolában is megállnák a helyüket intézményvezetőként, nyugodtan megpályázhatják mindkét tisztséget. Ezt vasárnap éjfélig még megtehetik. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács a határozat visszavonására szólította fel a Maros Megyei Tanfelügyelőséget, ellenkező esetben eljárást indít az intézmény ellen.

A szerdán megjelent procedúra tisztázza, hogy azon személyek, akik több iskolaigazgatói vagy aligazgatói tisztségére is pályáznak, írásbelizni csak egy helyszínen fognak. Az írásbeli vizsga sikeressége pedig kizáró jellegű” – emelte ki a szakember. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.