Együtt Erdélyért! - Nagysikerű kampányrendezvény Nyárádszeredában

2012.11.12. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Együtt Erdélyért! - Nagysikerű kampányrendezvény Nyárádszeredában

- Nem mondjuk mindig eléggé hangsúlyosan, hogy a Nyárádmente, Nyárádszereda „fővárossal” mennyire szerves része a Székelyföldnek, holott Maros megyének jelentős részét, a Nyárád és a Kis-Küküllő vidékét székelyek lakják – nyitotta beszédét Markó Béla szenátor Nyárádszereda művelődési házának zsúfolásig telt nagytermében vasárnap este, az aznapi kampánykörút központi rendezvényén.

A vadonatúj aszfaltúton guruló kampánykaraván utasait Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester, a kisváros RMDSZ-es tanácsosi testülete fogadta a vidék polgármestereivel. Az előljáró emlékeztetett, a kisváros fejlődése szövetségi hátország, erős parlamenti képviselet és kormányzási szerepvállalás nélkül elképzelhetetlen. A polgármester a sajátos romániai valóság érzékeltetéseként felidézte néhány bukaresti útját, az RMDSZ-es vezetésű minisztériumokban szerzett hangulatot, ahol nem azt mondták, sokszor, „intrati” vagy „nu intrati”, hanem azt: Gyere be, Sándor, miben segíthetünk?   

Felelős politikus most nem állhat félre

- Amikor a székelyekről beszélünk – folytatta Markó Béla - felmerül a kérdés, mi tette lehetővé, hogy a szóban forgó magyar közösség a viszontagságos történelmi körülmények ellenére is tömbben maradt a keleti részeken? Több racionális történészi válasz mellett Markó egy fontos érzelmi tényezőt említett, mégpedig a székelység erős identitástudatát, mindenekelőtt rendjéhez és szabadságjogaihoz való erős ragaszkodását emelve ki beszédében. „A viszályok, a megosztottságok mindig mélypontra vitték a székely közösséget, ám 1848 és más történelmi idők szelleme egységre, összefogásra, akár a túlerővel szembeni fellépésre szólította népünket. Ezekről a történelmi valóságokról optimizmussal kell beszélnünk” - összegzett történelmi kitekintőjében a szenátor.

Együtt Erdélyért! Mégis miért? Minthogy számos történelmi tény alátámasztja, nehéz időkben  el kell fogadni a véleménykülönbségek félretevésének kényszerét, parancsát, „most is együtt kell mennünk előre”- hangoztatta Markó Béla. A vállalásról szólva kifejtette, azért döntött újabb mandátumvállalás mellett, mert szerzett tapasztalatával felelős politikus nem állhat félre akkor, amikor román politikusok egyértelmű nyilatkozatai a visszafordíthatóság veszélyét sejtetik. A politikus emlékeztetett a kisvárosban történtekre, éspedig arra, amikor más kívánta átszabni, átalakítani az egyébként nagy múltú kisváros főterét.

Aki nem kívánja a város más ízlések, politikai kívánalmak szerinti átalakítását, aki cseppet is érdekelt a vidék felemelkedésében, egységében, az tiszta lélekkel szavazzon az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjeire – zárta beszédét Markó szenátor. A politikus jött mint költő is, tíz példánnyal ajándékozva meg a város és az iskola könyvtárát frissen mejelent verseskötetével, amiből néhányat, az itt élő ember fülében jól csengő Nyárádról, Küküllőről, a Bekecsről szóló verset a rendezvényt vezető Nagy István színművész mondott el.

Borbély László képviselőjelölt a Szövetség programjában lefektetett megvalósításokról, illetve a közösségünk, két parlamenti csoportunk, önkormányzataink, civil szerveződéseink előtt álló feladatokról beszélt. Mindenekelőtt Nyárádszereda példáját, a város hatékony RMDSZ-es vezetését, az önkormányzati választások szövetségi teljesítményét méltatta, majd  az Együtt Erdélyért választási plakát alatt felsorakozott önkormányzati testületről szólva kijelentette: „Amit most itt érzek, az nyilvánvalóan az erő!”. Azt ígérte, ha a politikai helyzet úgy alakul, ha a Szövetség ismét kulcsfontosságú intézmények élére küldheti képviselőit, akkor  Tóth Sándor polgármesternek megint kiszólhat az illetékes: „Gyere be Sándor, miben segíthetünk!?”  Ahhoz pedig december 9-én egységben, nagy számban kell a tulipán jelöltjeire szavazni.

„Nem a bojtárok idejét éljük”    

Dr. Kelemen Atilla, az Alsó-Nyárád mente és a Székely Mezőség képviselőjelöltje, az RMDSZ Maros megyei elnöke a vidéken folytatott beszélgetések során felmerült kérdésre,  a fiatalításról, vagyis képletesen szólva a „bojtárságról” beszélt. Kétségtelen, mondotta dr. Kelemen, hogy a következő parlamenti ciklusban esedékes alkotmánymódosításhoz például nem kezdő ügyvédbojtárokat, hanem a csapdákban, kúszaságokban eligazodó sztárügyvédeket kell jelölni. Más szóval, a vidéki ember életéből hozott példából merítve, ilyen tájt, Márton napja körül a székelységben nem a juhászbojtárral, hanem a számadó juhásszal számoltatnak el. „Most nem a bojtárok idejét éljük” - jelentette ki a politikus, és nem mellékesen azt, hogy a Szövetség igenis új arcokkal, fiatal politikusokkal indít a régi, tapasztalt politikusokkal együtt.

A beszédek után a nagyszámú közönség együtt énekelte Szabó Előddel, a Titán együttes frontemberével, az RMDSZ „Együtt, most” című kampánydalát, a nagysikerű kampányrendezvényen ugyanakkor fellépett a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, Nagy István színművész, a Maros Művészegyüttes, valamint a Gruppenhecc Társulat is.   

Kampányrendezvény Nyárádszeredában Kampányrendezvény Nyárádszeredában Kampányrendezvény Nyárádszeredában
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.