December 9-e a magyar önállóság napja!

2012.12.03. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


December 9-e a magyar önállóság napja!

Az erdélyi magyarság számára döntően fontos, hogy december 9-én egy minél erősebb RMDSZ-képviseletet küldjön a parlamentbe, ez ugyanis az egyetlen lehetőség arra, hogy az erdélyi magyarság saját kezébe vegye a sorsát, és önmaga dönthessen az őt érintő kérdésekben – jelentette ki Markó Béla alsó-nyárádmenti kampánykörútján.

Az RMDSZ volt elnöke Kelemen Atilla képviselőjelölttel, a Szövetség Maros megyei szervezetének elnökével pénteken és vasárnap Marosszentkirály, Nyárádtő, Lukafalva, Dózsa György, Lőrincfalva, Búzásbesenyő, Somosd, Nyárádkarácson, Ákosfalva, Szentgerice, Backamadaras, és Harasztkerék magyarságát kereste fel. A körút állomásain mindenhol sokszázan várták a Szövetség jelöltjeinek kampánykaravánját.

Markó Béla arra figyelmeztetett, tévedés azt hinni, hogy a jó dolgok nem ronthatók el: ha nem megyünk el mindannyian szavazni december 9-én, és ha nem szavazunk egységesen az RMDSZ-re, kockára tesszük a jövőnket, ellenünk fordul az idő, és az intolerancia lesz úrrá Erdélyben. Rámutatott, sokan nem gondolták volna, hogy elveszíthetjük Maros megye vezetését, a magyarság azonban rosszul döntött azzal, hogy nem ment el kellő számban szavazni. A magyar polgármesterek tudják a legjobban, mit jelent az, hogy már nem Lokodi Edit vezeti a megyét, hiszen azóta a magyar településeknek szánt költségvetési támogatások lényegesen megcsappantak. - Ott kell lennünk mindenhol, ahol a döntéseket hozzák, az önkormányzatokban, a parlamentben, és ha megvannak a megfelelő feltételek, akkor a kormányban is, hiszen csak ezáltal biztosítható a magyar vidékek támogatása és az önálló döntés lehetősége. Minden magyar szavazat számítani fog december 9-én – szögezte le.

- Autonómiát ígértek nekünk 1918-ban, ez pedig azóta sem valósult meg – jelentette ki a harasztkeréki központi rendezvényen Markó Béla. Ugyanakkor úgy értékelte, 1989-ben a történelem egy óriási esélyt adott az erdélyi magyarságnak, hogy talpra álljon, és összefogással kezébe vegye a saját sorsát. –1989-ben azért kötöttünk szövetséget, hogy ezt az esélyt, ezt a megoldást érvényesítsük: hogy saját magunk döntsünk a minket érintő kérdésekben, és ezt is tettük az elmúlt 23 évben: nem adtuk ki a kezünkből a döntést – mondta Markó Béla. Leszögezte: december 9-e is egy ilyen pillanat, amikor a magyar közösség, egységesen az RMDSZ-re szavazva, nem hagyja másokra a döntést, hanem önállóan dönt sorsáról. –Nem szabad kiadnunk a kezünkből egyik legfontosabb döntési jogunkat, a szavazás jogát! De nekünk nemcsak jogunk van szavazni, hanem kötelességünk is: kötelességünk a jövőnk, a gyermekeink érdekében szavazni az egységes magyar képviseletünkről, az RMDSZ-ről, mert ezáltal lesz Bukarestben magyar képviseletünk, amelynek segítségével minden területen, lépésről lépésre a kezünkbe vesszük a döntési jogokat. Ez az autonómia! – hangsúlyozta az RMDSZ volt elnöke.

Dr. Kelemen Atilla kijelentette, az egység megőrzése 23 év óta legfontosabb értéke az RMDSZ-nek, példaként a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarság megosztottságát, az ebből fakadó hátrányokat említette. - Óriási kincs van a birtokunkban: ez az egység. Az RMDSZ az elmúlt 23 évben bebizonyította, hogy az összmagyar nyelvterület legsikeresebb politikai alakulata, hiszen az egyedüli magyar politikai szervezet a Kárpát-medencében, amely az elmúlt két évtizedben megőrizte egységét, és változatlan programmal, elvekkel képviseli a magyarság érdekeit. Mint fogalmazott, 1989 óta az RMDSZ következetesen halad a pályáján, ezidő alatt számos jogot tudott kivívni a magyarságnak, voltak sikerei, és sikertelenségei is: ez utóbbiak esetében azonban mindig megvolt az ereje arra, hogy talpra álljon, és újrakezdje a küzdelmet. Kelemen Atilla úgy értékelte, az RMDSZ az egyedüli politikai szervezet, amely tapasztalatánál, elhivatottságánál fogva képes hatékonyan képviselni az erdélyi magyarság érdekeit a parlamentben, a Szövetség politikusai pedig köztudottan a legfelkészültebbek a román politikai életben. –Hogy ez így maradjon, arra van szükség, hogy valóban mindannyian elmenjünk szavazni december 9-én. Ezerszáz év alatt a magyarság mindig is tudta, hogy amikor veszély van, össze kell fogni. Most is tudjuk, mit kell tennünk – mutatott rá Kelemen Atilla. Az RMDSZ Maros megyei elnöke leszögezte: a régió jó ismerőjeként és vidékfejlesztési szakemberként a továbbiakban is mindenek előtt a mezőgazdaság, a vidék emberének gondjait kívánja képviselni és megoldani a parlamentben.

A kétnapos körút során Búzásbesenyőben, majd Harasztkeréken is hatalmas közönség fogadta Markó Bélát és Kelemen Atillát. A zsúfolásig megtelt kultúrotthonokban Szabó Előd előadásában felcsendült az RMDSZ országos kampánydala, az „Együtt, most”, és szintén nagy közönségsikert aratott a Maros Művészegyüttes és a Gruppen Hecc Társulat hagyományosan színvonalas műsora is.

Alsó-Nyárádmenti kampánykörút Alsó-Nyárádmenti kampánykörút Alsó-Nyárádmenti kampánykörút
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.