Borboly Csabát az Európai Unió Régiók Bizottságának tagjává választották

2012.09.13. | Európai Unió , Régiók
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az Európai Unió helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szervének, a Régiók Bizottságának állandó tagjává választották Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (UNCJR) szeptember 13-i ülésén. A szövetségben egyébként Borboly Csaba az alelnöki tisztséget tölti be.

– Mandátumom során igyekszem majd minél hangsúlyosabban képviselni a székelyföldi és a többi magyarlakta térséget az uniós testületben – nyilatkozta Borboly Csaba. – Jelenlétünk fontos nemcsak az országos, hanem a nemzetközi testületekben is.

A tanácselnök hozzátette, hogy Hargita Megye Tanácsa eddig is igyekezett erősíteni a a térség nemzetközi kapcsolatait gazdasági, kulturális meg egyéb téren, és a Régiók Bizottságában való képviselet nagy lehetőséget jelent a megyei tanács nemzetközi tevékenységében.

A Régiók Bizottságának az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokat illetően jelentéseket (véleményeket) ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (pl. foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni a Régiók Bizottságával. Jelenleg 344 tagja és ugyanennyi póttagja van, akik az EU 27 tagállamát képviselik. A testületről bővebb információt találnak itt: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/cor/index_hu.htm

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.