Borbély: több, az RMDSZ által kezdeményezett vagy támogatott határozatot hagyott jóvá a kormány

2014.05.20. | Aktuálpolitika , magyar-magyar , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély: több, az RMDSZ által kezdeményezett vagy támogatott határozatot hagyott jóvá a kormány

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Szövetség kormányzati szerepvállalásának kihívásairól, illetve eredményeiről nyilatkozott.

„Az utóbbi egy hónapban a kormány több olyan rendeletet és kormányhatározatot fogadott el, amelyet az RMDSZ is régóta támogatott, és amelyek mind gazdasági téren, mind pedig az infrastrukturális beruházások debürokratizálása terén komoly előrelépést jelentenek” – hangsúlyozta Borbély. Elmondta, az Észak-erdélyi autópályát illetően, amelynek munkálatait a kormány 2004-ben az RMDSZ kezdeményezésére indította el, miután a kivitelezés éveken át stagnált, az RMDSZ új kormányzati szerepének köszönhetően az építkezési munkálatok két irányba is újraindulnak.

 

„Az egyik szakasz az Aranyosgyéres-Marosvásárhelyi közötti útszakasz lesz, amely Európai Uniós pénzekből lesz finanszírozva, több mint 300 millió euróból, a másik szakasz pedig Gyalutól Nyugat fele indul el. Ez egyelőre egy 9 kilométeres útszakasz lesz, Románia költségvetéséből, amelyre 2016-ig megközelítőleg 160 millió euró lesz előirányítva” – tájékoztatott a politikai alelnök. Hozzátette, ezen a szakaszon egy, a mai nap folyamán elfogadott kormányhatározat alapján indulnak be a közbeszerzési eljárások.

 

„A kormány döntése nyomán, a cégek mentesülnek a nyereség-adótól, azzal a feltétellel, hogyha újra befektetik azt. Ezen határozat procedúráját szintén a mai kormányülésen véglegesítették” – magyarázta Borbély.

 

A debürokratizálási procedúrákkal kapcsolatban az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: az egy hete elfogadott kormányhatározat alapján, az önkormányzatok képviselőinek, helyi beruházások esetén ezentúl nem kell Bukarestbe menniük a technikai útmutatókkal, ezt mostantól az önkormányzatok fogadják el.

 

„Románia és Magyarország kapcsolatát illetően az sem véletlen, hogy a román kormány most fogadott el egy olyan memorandumot, amelynek alapján húsz új átkelőhelyet nyitnak a két ország között a nyugati határnál” – nyilatkozta Borbély László.

 

Hangsúlyozta: fontos döntést hozott a kormány azon személyek érdekében is, akik még a kommunizmus idején a takarékpénztárnál Dacia személygépkocsikra fizettek be. „Az RMDSZ egy régebbi kezdeményezése következtében, ezeknek a személyeknek egy része már visszakapta ezt az összeget, a múlt héten elfogadott kormányrendelet értelmében pedig, azok, akik még nem jutottak hozzá pénzükhöz, szeptemberig a teljes befizetett összeget kézhez kapják.  A kormány részéről az is fontos lépesnek számít, hogy a következő időszakban néhány adót eltörülnek, másokat összevonnak, ezáltal pedig a vállalkozóknak egyszerűbb lesz a kötelezettségek teljesítése” – összegzett Borbély.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.