Borbély László: Önkormányzati jelenlét, parlamenti- és brüsszeli képviselet – e hármas kapocs nélkül nem leszünk sikeresek

2012.11.26. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: Önkormányzati jelenlét, parlamenti- és brüsszeli képviselet – e hármas kapocs nélkül nem leszünk sikeresek

„Önkormányzati jelenlét, parlamenti- és brüsszeli képviselet – e hármas kapocs nélkül nem leszünk sikeresek, nem tudjuk érdemben támogatni településeinket” – jelentette ki Szovátán Borbély László képviselőjelölt, az RMDSZ politikai alelnöke, aki figyelmeztetett: a román politikában az elmúlt két évtizedben nem sokat változott a mentalitás, „és csakis ha ott vagyunk, tudunk kellőképpen odafigyelni a magyar közösségek gondjaira”.

Markó Béla szenátorjelölt, Borbély László képviselőjelölt és dr. Kelemen Atilla képviselőjelölt, megyei RMDSZ elnök szombati, sóvidéki kampánykörútja során Hármasfalu, Makfalva, Kibéd, Sóvárad és Szováta települések polgáremsetereivel, alpolgármestereivel,  önkormányzati képviselőivel, egyházi elöljáróival, pedagógusokkal, helyi lakosokkal, fiatalokkal találkozott, akikkel a vidék gondjairól, megoldási lehetőségekről beszélgetett. Borbély László képviselőjelölt Hármasfaluban elmondta, idén márciusban a víz- és csatorna hálózat korszerűsítését célzó 12 beruházás közül 9-et magyar helységekbe tudtak irányítani, de ez azt feltételezte, hogy az RMDSZ képviselői, politikusai jelen voltak a döntéshozatalban. „Tudom segíteni e vidéket, tudom, hogy melyek itt a gondok, ám ahhoz, hogy érdemben segíthessek, szükségem van az Önök bizalmára, arra, hogy december 9-én rám, ránk, az RMDSZ-re szavazzanak” – tett hozzá a képviselőjelöt. Borbély László kifejtette, vagy az esélyes RMDSZ-t sikerül bejuttatni a román parlamentbe, vagy képviselet nélkül marad az erdélyi magyarság. A magyar ellenpártok által hirdetett 6:3-as alternatíva nem életképes, most összefogásra van szükség, stratégiai kérdésekről pedig a választások után lehet tárgyalni a magyar versenypártokkal. Markó Béla szenátorjelölt hangsúlyozta: fontos választás előtt áll az erdélyi magyarság, nagy a tét, de nem magyar-magyar versenyről szól december 9-e, hanem román-magyar versenyről.

Makfalva polgármesterének, Márton Zoltánnak a kérdésére reagálva Borbély László elmondta, szorgalmazzák, hogy a befizetett járulékokból, adókból több pénz maradjon a magyar közösségeknél és a központi költségvetésből nagyobb arányú finanszírozásban részesítsék önkormányzatainkat, amelyeknek a fontosabb pályázatok esetében együtt kellene működniük. „Kiemelten kell segítenünk és fogjuk segíteni e régiót, és meg kell akadályozniunk, hogy mindazt, amit 23 éven át az RMDSZ elért, ne veszítsük el. A közös érdek az, hogy 2012 a tulipán éve legyen és önök nékül mi nem tudunk segíteni a közösségnek. Nagy kihívás a 2014-2020 közötti időszak, amikor közel 50 milliárd eurót kell lehívnia Romániának az uniós alapokból. Ha nem vagyunk Bukarestben, a Parlamentben, ezt Kisküküllő, Nyárádmente, Marosmente sínyli meg, hiszen nem tudjuk támogatni közösségeinket. Erős parlamenti képviselet nélkül senki nem áll szóba velünk. Érezniük kell mögöttünk a magyar közösség erejét” -  tette hozzá Borbély László.

Dr. Kelemen Atilla képviselőjelölt hangsúlyozta, a különböző régiók hagyományainak megfelelő mezőgazdaságpolitikákat kell kidolgozni, hogy ne szoruljanak hátrányba az erdélyi hegyvidéki településeinken élő gazdák, állattenyásztők. Az RMDSZ megyei elnöke kijelentette, az egység megőrzése 23 év óta legfontosabb értéke az RMDSZ-nek, példaként a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági területek maygarságának megosztottságát, az ebből fakadó hátrányokat említette. „A belső viták, kételyek, vélemény-ütköztetések mellett összmagyarságban kell gondolkodni ebben az országban, most összefogásra van szükség, arra, hogy tapasztalt képviselőiket bejuttassuk a parlamentbe” – tette hozzá Kelemen Atilla.


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.