Borbély László: Az a magyar, aki nem megy el szavazni vagy más pártra adja szavazatát, a román pártokat erősíti

2012.12.01. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: Az a magyar, aki nem megy el szavazni vagy más pártra adja szavazatát, a román pártokat erősíti

"Ha nem vagyunk jelen a parlamentben, kormányban, magyar vidékeink megsínylik. Miért nem tudjuk bebizonyítani, hogy mi, magyarok is képesek vagyunk 80 százalékos részvételi arányt elérni a választásokon?" - tette fel a kérdést csütörtökön, felsőnyárádmenti kampánykörútján Borbély László Maros megyei képviselőjelölt. Az RMDSZ politikai alelnöke Markó Béla szenátorjelölttel Jobbágytelke, Székelyhodos, Mikháza és Nyárádremete községekbe látogatott el, találkozva az önkormányzati vezetőkkel, helybéli magyar lakosokkal.

Borbély László képviselőjelölt elmondta, a román társadalom nehezen fogadta el, hogy felelős funkciókban magyarok is tudnak vezetni, minisztériumokat, országos ügynökségeket irányítani, hogy a magyar képviselet odafigyel akkor, amikor településfejlesztésre pénzt különítenek el az országos költségvetésben. "Most, amikor egyesek ismét elővették a magyar kártyát, különösen fontos, hogy minél nagyobb arányban elmenjen szavazni a magyarság. Júniusban a Maros megyei tanács jelenlegi, román nemzetiségű elnöke azzal kampányolt, hogy a megyét 12 évig vezettek a magyarok, most jöjjenek a románok! Minden szavazat számít, hiszen bejuttathatja a szórványrégiók jelöltjeit is. Ne hagyjuk, hogy másodrangú állampolgárok legyünk, ne engedjük, hogy önkormányzataink magyar képviselet, parlamenti támogattság nélkül maradjanak" - jelentette ki Borbély László Jobbágytelkén, ahol Barabási Ottó polgármester elmondta, az elmúlt években RMDSZ képviselők támogatásának köszönhetően sikerült utcákat kövezni, ivóvízhálózatot kiépíteni, iskolaépületet javítani, a jövőben pedig új kultúrotthon építését tervezik. "December 9-én állampolgári kötelezettség, főleg nekünk, magyaroknak, hogy elmenjünk szavazni, és az esélyes magyar szervezet jelöltjeire voksoljunk. Nagyfokú felelőtlenség megosztani, gyengíteni a magyar közösséget"-tette hozzá.

Nyárádremete polgármestere, Magyari Péter a helyi kultúrotthonban tartott kampánygyűlésen hangsúlyozta, mindenkinek mérlegre kell tennie az elmúlt 22 esztendőt, és december 9-én a tulipánra kell szavaznia. Borbély László kijelentette: "1990-ben szövetséget kötöttünk  az erdélyi magyarsággal. Egy nagy család vagyunk. 1989 decembere után hamar kihúztuk magunkat mi magyarok, anyanyelvhasználati jogainkat, magyar iskoláinkat megpróbáltuk visszaszerezni, ünnepeinket megtartani, amire  egyesek felkapták fejüket, veszélyeztetve érezve pozíciójukat. Az utóbbi 23 év szól Marosvásárhely fekete márciusáról, de szól az összefogásról is, ami legnagyobb értékünk. Ne hagyjuk magunkat, hogy mások hamis prókátorokként azt mondják, nem baj ha nem lesz 30 képviselőnk a román parlamentben, de lesz 3 vagy  6. Precedens nélküli, hogy 80 magyar képviselő és szenátorjelölt indul ellenünk a december 9-i parlamenti választásokon. Az a magyar, aki nem megy el szavazni, aki más pártra adja szavazatát, végül a román pártokat erősíti".

A rendezvény keretében Nyárádremetén is, akárcsak a kampánykaraván által felkeresett többi községben, Markó Béla szenátorjelölt Hasra esett a Maros című legújabb gyermekverses kötetéből, Borbély László képviselőjelölt pedig a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány részéről A székelység története című, hiánypótló kiadványból adott át néhány példánnyat az iskolai könyvtárak részére.

A telházas nyárádremetei rendezvényen nagysikerű előadást tartott a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd és a Gruppen Hecc Társulat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.