Borbély László: a minket érintő döntésekbe beleszólásunk van!

2011.11.10. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Borbély László: a minket érintő döntésekbe beleszólásunk van!

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, környezetvédelmi és erdészeti miniszter november 10-én Szatmár megyébe látogatott. A politikus Szatmárménetiben találkozott a megye magyar elöljáróival, Csehi Árpád megyei tanácselnökkel, Ilyés Gyulával, Szatmárnémeti polgármesterével, Pataki Csaba Szatmár megyei alprefektussal, valamint a Szövetség helyi szenátoraival és képviselőivel. A politikai alelnököt elkísérte útján Hotváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese is. 

Borbély László a délelőtti órákban a katolikus valamint a református egyházak vezetőivel találkozott. A találkozókon a miniszter beszámolt arról, hogy elkészült a tanügyi törvény egyházi iskolák státuszát szabályozó metodológiája, amelynek újdonsága, hogy felekezetekre lebontva tárgyalja és szabályozza az egyházi iskolák státuszát. A metodológiát tartalmazó kormányhatározatot hamarosan a Kormány elé terjesztik. Az egyházi iskolákat belefoglalták az állami rendszerbe, így lehetőségük nyílik állami forrásból támogatást kapni – hangsúlyozta Borbély László. Szó esett az egyházi vagyonok visszaszolgáltatásáról is.

Borbély László felhívta az egyházi vezetők figyelmét arra, hogy a válság súlyotta Európában kiemelkedő szerepe van a hitnek, az egyházi oktatásnak, így az egyházaknak is. Emellett azonban számos olyan lehetőség van, ahol az egyházi intézmények is pályázhatnak állami támogatásokra. Példaként hozta fel a Környezetvédelmi Alap programjait, de ajánlotta az erdősítési programok renkívül kedvező lehetőségeit is.
Az RMDSZ politikai alelnöke találkozott a Szatmár megyei magyar polgármesterekkel is. Borbély László hangsúlyozta, elismerésre méltó és követendő példa, ahogyan a Szatmár megyei RMDSZ-es politikusok dolgoznak, és a választásokon nem csak a magyar emberek szavazataira számíthatnak, de a román lakosság egy része is őket támogatja.  A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetkező év nagyon nehéz lesz, hiszen a válság egyre nehezebb helyzetbe sodorja egész Európát, így Romániát is, és választási év következik.  Ebben  helyzetben csak összefogással, kemény munkával és egymásra való odafigyeléssel lehet sikeres az RMDSZ.
- Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásást lehet kritizálni, de nekünk ott kell lenni és bele kell szólni a minket érintő kérdésekbe. Meggyőződésem, hogy a választási törvény módosítása csak a kompenzációs listák elfogadásával lehetséges, hiszen ez képviseli az erdélyi magyarok érdekeit, csak így lehet erős parlamenti képviselete az erdélyi magyarságnak. Ugyanakkor nem beszélhetünk az ország regióinak átszervezéséről anélkül, hogy figyelembe vennénk a Székelyföld, Partium, belső-Erdély vagy a Szórvány magyar lakosságának érdekeit. Ezeket az érdekeket kell nekünk képviselnünk a kormányban, és román kollegáinknak is tudniuk kell, hogy nélkülünk nem hozhatnak meg minket érintő döntéseket. – mondta el Borbély László.
A miniszter ismertette a polgármesterekkel a Környezetvédelmi Minisztérium programjait, majd a találkozót követően Dobán átadta az újonnan létesített Szatmár Megyei Regionális Hulladéktározót.