Az uniós kisebbségvédelem egész Európának stabilitást hoz

2014.05.12. | Máramaros , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az uniós kisebbségvédelem egész Európának stabilitást hoz

Fotó: Bethlendi Tamás

Románia 32 képviselője között ott kell lenniük az erdélyi magyar közösség képviselőinek is, hiszen a mi ügyeinket helyettünk nem képviseli senki – figyelmeztetett Winkler Gyula hétfőn a Szamosardón megszervezett lakossági fórumon, kiemelve, ő maga is ugyanolyan szórványvidéken nőtt fel, mint amilyen Szamosardó. Ennek kapcsán hangsúlyozta, a magyar identitás megőrzése a legfontosabb cél.

"Ennek érdekében meg kell erősítenünk a magyar oktatást, biztosítanunk kell, hogy a történelmi egyházak méltányos támogatást kapjanak, arra is oda kell figyelnünk, hogy az etnikailag vegyes családok fiataljai megismerjék a magyar nyelvet, kultúránkat, hogy neveljük őket a magyar közösség tagjává” – fogalmazott az RMDSZ EP-képviselője.

 

"Az erdélyi magyar képviselet Brüsszelben azért is fontos, mert látjuk, hogy milyen mozgások vannak európai színtéren. Önök itt különösen közel vannak az ukrajnai válsághoz, látják a következményeket. Európával meg kell értetnünk, épp az ukrán válság kapcsán, hogy stabilitás, biztonság akkor lesz hosszútávon az Európai Unióban, ha az őshonos közösségek jogai európai szinten is védelmet élveznek. Szükség van az európai uniós szintű keretszabályozásra, mert csak ennek megalkotása ad erőt Európának arra, hogy a balkáni, illetve az unió keleti határrészénél jelentkező kihívásokat kezelni tudja” – mondta Winkler Gyula.  A lakossági fórumon részt vett Vida Noémi, az RMDSZ Nagybánya Központú Területi Szervezetének elnöke, Ludescher István, Nagybánya alpolgármestere, az esemény házigazdája Vicsai István, Szamosardó alpolgármestere és Vicsai János helyi RMDSZ-elnök volt.

 

Winkler Gyula hétfő délután a történelmi Máramarosba utazik, ahol Rónaszéken találkozik magyar közösség képviselőivel.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.