Az anyanyelvi oktatás nem megtűrt jog - az anyanyelvi oktatásról tanácskoztak a nagysármási szórványkollégiumban

2016.05.17. | Maros , Oktatásügyek , Önkormányzati választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Az anyanyelvi oktatás nem megtűrt jog - az anyanyelvi oktatásról tanácskoztak a nagysármási szórványkollégiumban

„Az RMDSZ oktatáspolitikájának célja, hogy minden magyar gyermek anyanyelvén tanuljon, hiszen így válhat teljes értékű tagjává a magyar közösségnek. Kiemelten fontosnak tekintjük, hogy az erdélyi magyar oktatási teret fejlesszük, kiterjesszük a szórványban, a szórványkollégium-hálózatot megerősítsük, olyan anyanyelvű iskolarendszert biztosítsunk, amely gyorsan és hatékonyan igazodik a munkaerőpiac igényeihez”− fogalmazott Csép Andrea Maros megyei tanácsosjelölt május 16-án, a nagysármási szórványkollégiumban, a Sallai Imre alpolgármester és Balázs Lajos református lelkész által szervezett anyanyelvi oktatás témájú fórumon. 

Szerinte a szórványoktatás hangsúlyos ügye az érdekvédelmi politizálásnak, hiszen a nemzeti identitástudat megőrzésének és erősödésének a feltétele, éppen ezért fontos, hogy az ügyet ne leplezve kezeljék, hanem az RMDSZ által kiharcolt törvényes keretek között az önkormányzat biztosítson teret és lehetőséget a magyar gyermekeknek.

Aszalos Gábor, a Szövetség Maros megyei tanácsosjelöltje a magyarfülpösi és a szászrégeni példákkal alátámasztva hangsúlyozta, a megyei oktatási stratégiákban a megyei végváraknak számító Szászrégenben, Nagysármáson, Marosludason, Dicsőszentmártonban és Segesváron összehangolt szórványkollégiumi hálózatot kell megerősíteni. „A szórványban az anyanyelvi oktatás nem megtűrt jog” − nyomatékosított Aszalos Gábor, majd hozzátette: az oktatási kérdések mellett a fiatalok elvándorlása is gondot jelent, éppen ezért a munkahelyteremtés prioritásnak számít. Ehhez képest Nagysármáson szokatlanul alacsony a munkanélküliség, lévén, hogy egy francia tőkéjű bútorgyár több száz munkahelyet biztosít. „Ahhoz, hogy más befektetők is beruházzanak, infrastruktúrára van szükség. Ezért nem mindegy Nagysármásnak sem, hogy Péter Ferenc vagy más vezeti a megyei tanácsot” − mondta Aszalos Gábor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.