Anyanyelven kell beírni gyermekeink ellenőrzőibe a minősítéseket – felhívással fordult a tanfelügyelőségekhez Király András (AUDIÓ)

2016.10.27. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Anyanyelven kell beírni gyermekeink ellenőrzőibe a minősítéseket – felhívással fordult a tanfelügyelőségekhez Király András (AUDIÓ)

A minősítések anyanyelven történő beírása a diákok ellenőrzőjébe jogszabályaink által már biztosítottak – hangsúlyozta Király András, az RMDSZ kisebbségi oktatásért felelős államtitkára azt követően, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom nyílt levélben kérte az iskolai értékelések anyanyelven történő rögzítésének lehetőségét. A szakpolitikus kifejtette: „a hatályos tanügyi törvény minden iskola számára kötelező érvényű előírásokat tartalmaz, az előírások betartásának elmulasztása pedig törvényellenes. Minden megyei tanfelügyelőség, igazgató, osztályfőnök és pedagógus számára ugyanazok a törvények, rendeletek vannak érvényben, ezek betartása, végrehajtása pedig az ő feladatuk. A törvények betartásának elmulasztása szintén az ő mulasztásuk. Sajnálatos, hogy 2016 végén még mindig a törvény betartása és betartatása a fő problémánk.”

Király András elmondta, hogy a minősítések anyanyelven történő beírása a diákok ellenőrzőjébe a jogszabályok által már biztosítottak. Az erre vonatkozó szabályzat világosan rendelkezik ebben a tekintetben: az ellenőrző a szülőkkel való kapcsolattartást szolgálja, az anyanyelven tanult tantárgyak értékelését tehát anyanyelven vezetjük be az ellenőrzőbe. „Sajnálatos, hogy tanfelügyelőségek, iskolaigazgatók, osztályfőnökök és pedagógusok nem mernek élni a törvény adta jogainkkal. A minősítések egységes magyar változata – az előkészítő osztályosok számára, mivel ők még nem rendelkeznek ellenőrzővel – szintén ki lett dolgozva, csupán alkalmazni kell” – nyomatékosított Király András.

Annak érdekében, hogy a kérdés fontosságát jelezzük, már konkrét lépéseket is tettünk ennek megoldására, ugyanis felhívással fordultunk minden tanfelügyelőséghez, amelyben kértük a hatályban lévő rendelkezések alkalmazását” – fogalmazott az államtitkár.

Hanganyag:
Király András nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.