Aki az RMDSZ-re szavaz, az autonómiára szavaz!

2012.11.30. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Aki az RMDSZ-re szavaz, az autonómiára szavaz!

Az elmúlt 23 évben az RMDSZ, az erdélyi magyarság összefogással, lépésről lépésre, soha meg nem hátrálva, lefektette az autonómia alapjait, és erre kell most fel kell építenünk az épületet. Az elkövetkezendőkben nagyobb önállóságot kell teremtenünk önkormányzatainknak, hogy mi magunk dönthessünk magyar iskoláinkról, a vidékfejlesztésről. Ez az igazi munka, az igazi küzdelem az autonómiáért - jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt csütörtökön, Felső-nyárádmenti kampánykörútján.

Az RMDSZ volt elnöke Borbély László képviselőjelölttel, a Szövetség politikai alelnökével ezúttal Erdőcsinád, Jobbágytelke, Székelyhodos, Mikháza és Nyárádremete magyarságát kereste fel. Mindenhol nagyszámban várták az RMDSZ kampánykaravánját.

Markó Béla úgy fogalmazott, az erdélyi magyarság a történelem nehéz pillanataiban össze tudott fogni és érvényesíteni tudta a soha el nem múló elvet, az egységet.

Markó Béla leszögezte: december 9-én nem magyar-magyar verseny lesz, a román többséggel versenyzünk, és az a tét, hogy összefogással erős RMDSZ-képviseletet, tehát erős magyar képviseletet tudunk-e bejuttatni a parlamentbe, le tudjuk-e győzni a sorsot, a rossz történelmet, és tudunk-e jó történelmet teremteni ennek a közösségnek.

Az RMDSZ volt elnöke bírálta az RMDSZ ellenében induló magyar szervezetet, amely, mint mondta, úgy kampányol az autonómia jelszavával, hogy nem mondja meg, hogyan is kell megvalósítani ezt. - Azt írták fel a plakátjukra, hogy az autonómia a megoldás. Igen, egyetértünk. De azok, akik ezt felírták, azt már nem mondják meg, hogy miként kell kivívni az autonómiát. Az autonómia azt jelenti, hogy egy nép, egy közösség a saját kezébe veszi a döntést, ő dönt az őt érintő kérdésekben. Az RMDSZ tudja, hogyan kell megvalósítani az autonómiát: lépésről lépésre, soha meg nem hátrálva, a parlamentben, a kormányban olyan törvényeket kell kialakítanunk, amelyek egyre több jogkört, önállóságot adnak az önkormányzatoknak, amelyek biztosítják azt, hogy magyar iskoláink ügyében, a vidékfejlesztés kérdéseiben is saját magunk döntsünk.

Ez az igazi munka, az igazi küzdelem az autonómiáért, a jövőért, amelynek alapjait az elmúlt 23 évben lefektettük, és amelyre most fel kell építenünk az épületet – szögezte le Markó Béla, aki arra hívta a fel a figyelmet, az önállóság, az autonómia felé tett lépés az is, hogy december 9-én a magyar közösség egységesen az RMDSZ-re szavaz. – Ez az igazi szavazás az autonómia mellett: annak garanciája, hogy nem adjuk ki a kezünkből a döntést – mutatott rá Markó Béla.

Borbély László képviselőjelölt elmondta, a román társadalom nehezen fogadta el, hogy felelős funkciókban magyarok is tudnak vezetni, minisztériumokat, országos ügynökségeket irányítani, hogy a magyar képviselet odafigyel akkor, amikor településfejlesztésre pénzt különítenek el az országos költségvetésben. „Ha nem vagyunk jelen a parlamentben, kormányban, magyar vidékeink megsínylik. Miért nem tudjuk bebizonyítani, hogy mi, magyarok is képesek vagyunk 80 százalékos részvételi arányt elérni a választásokon? Ez most, amikor egyesek ismét elővették a magyar kártyát, különösen fontos. Júniusban a Maros megyei tanács jelenlegi, román nemzetiségű elnöke azzal kampányolt, hogy a megyét 12 évig vezettek a magyarok, most jöjjenek a románok! Minden szavazat számít, hiszen bejuttathatja a szórványrégiók jelöltjeit is. Ne hagyjuk, hogy másodrangú állampolgárok legyünk, ne engedjük, hogy önkormányzataink magyar képviselet, parlamenti támogatottság nélkül maradjanak” – jelentette ki Borbély László Jobbágytelkén, ahol Barabási Ottó polgármester elmondta, az elmúlt években RMDSZ képviselők támogatásának köszönhetően sikerült utcákat kövezni, ivóvízhálózatot kiépíteni, iskolaépületet javítani, a jövőben pedig új kultúrotthon építését tervezik. „December 9-én állampolgári kötelezettség, főleg nekünk, magyaroknak, hogy elmenjünk szavazni, és az esélyes magyar szervezet jelöltjeire voksoljunk. Nagyfokú felelőtlenség megosztani, gyengíteni a magyar közösséget” - tette hozzá. Nyárádremete polgármestere, Magyari Péter a helyi kultúrotthonban tartott kampánygyűlésen hangsúlyozta, mindenkinek mérlegre kell tennie az elmúlt 22 esztendőt, és december 9-én a tulipánra kell szavaznia. „1990-ben szövetséget kötöttünk az erdélyi magyarsággal. Egy nagy család vagyunk. 1989 decembere után hamar kihúztuk magunkat mi magyarok, anyanyelvhasználati jogainkat, magyar iskoláinkat megpróbáltuk visszaszerezni, ünnepeinket megtartani, amire egyesek felkapták fejüket, veszélyeztetve érezve pozíciójukat. Az utóbbi 23 év szól Marosvásárhely fekete márciusáról, de szól az összefogásról is, ami legnagyobb értékünk. Ne hagyjuk magunkat, hogy mások hamis prókátorokként azt mondják, nem baj ha nem lesz 30 képviselőnk a román parlamentben, de lesz 3 vagy 6. Precedens nélküli, hogy 80 magyar képviselő és szenátorjelölt indul ellenünk a december 9-i parlamenti választásokon. Az a magyar, aki nem megy el szavazni, aki más pártra adja szavazatát, végül a román pártokat erősíti” – jelentette ki Borbély László.

A rendezvény keretében Nyárádremetén is, akárcsak a kampánykaraván által felkeresett többi községben, Markó Béla szenátorjelölt Hasra esett a Maros című legújabb gyermekverses kötetéből, Borbély László képviselőjelölt pedig a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány részéről A székelység története című, hiánypótló kiadványból adott át néhány példánnyal az iskolai könyvtárak részére.

A telházas nyárádremetei rendezvényen nagysikerű előadást tartott a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd és a Gruppen Hecc Társulat.

Markó Béla és Borbély László a Felső-Nyárádmentén Markó Béla és Borbély László a Felső-Nyárádmentén Markó Béla és Borbély László a Felső-Nyárádmentén
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.