A román nyelv oktatását szabályzó kormányrendeletet bírálta Korodi Attila

2018.09.10. | Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A román nyelv oktatását szabályzó kormányrendeletet bírálta Korodi Attila

A tanügyminiszter jelenlétében bírálta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Hargita megyei Csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitóján azt a kormányrendeletet, amelyet alig tíz nappal iskolakezdés előtt fogadtak el, és amely bevezeti, hogy a magyar tannyelvű előkészítő és elemi osztályokban román szakos tanár oktassa a román nyelvet.

Az RMDSZ nem ért egyet ezzel a hirtelen, a szakmában dolgozók konzultálása nélkül meghozott döntéssel, mely szerint a magyar nyelven zajló elemi oktatásban a tanítók helyett román szakos tanárok tartsák a román órákat. Ez a döntés nemcsak gyerekeink ellen szól, hanem a magyar tanítók ellen is. Mitöbb, ez a módszer nem vezetne a román nyelv megfelelő elsajátításához sem ezekben az osztályokban. Mindannyiunk érdeke, hogy gyerekeink megtanuljanak románul, ez a döntés azonban nem ezt a célt szolgálja” – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője Csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitóján, a csíkszentdomokosi szülők és Valentin Popa tanügyminiszter előtt tartott tanévnyitó beszédében. Korodi Attila továbbá rámutatott azokra a hiányosságokra is, amelyek a kormányrendelet gyakorlatba ültetése során felmerülnek: „a román nyelv oktatására szakképesített tanárok sajnos nem ismerik azt a metodológiát, amely alapján zajlik az oktatás az előkészítő és az elemi osztályokban, így nehéz lesz a csak anyanyelvükön beszélő kisgyerekekkel megszerettetni a román nyelvet”.

Korodi Attila a tanévnyitón reményét fejezte ki afelől, hogy a nemrég meghozott kormányrendeletet mielőbb érvénytelenítik, valamint az újból működő marosvásárhelyi katolikus iskola és a magyar oktatást elősegítő tankönyvek pozitív mintájára, sikerül a gyermekek jövője érdekében mielőbb közös megoldást találni erre a hirtelen kreált problémára. 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.