A magyarságot összefogásra ítélte a történelem - A Marosmentén járt Markó Béla és Kelemen Atilla kampánykaravánja

2012.11.23. | Maros , Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A magyarságot összefogásra ítélte a történelem - A Marosmentén járt Markó Béla és Kelemen Atilla kampánykaravánja

Rendkívül nagy tétje van a december 9-i parlamenti választásoknak: Románia ugyanis válaszúton van, amikor még nem dőlt el, hogy tud-e előbbre haladni az ország, vagy visszafordul a demokrácia útján. Ez utóbbi a magyarságnak valós veszélyt jelent, de ha mindannyian összefogunk és egységesen az RMDSZ-re szavazunk, erős parlamenti képviseletet tudunk teremteni, és a magunk javára tudjuk fordítani a dolgokat – jelentette ki Markó Béla szenátorjelölt csütörtökön,  marosmenti kampánykörútján.

Az RMDSZ volt elnöke Kelemen Atilla képviselőjelölttel, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökével, valamint a Szövetség több tisztségviselőjével Vajdaszentivány, Pókakeresztúr, Póka, Marossárpatak, Körtvélyfája, Péterlaka és Gernyeszeg magyar lakosságát kereste fel.

Vajdaszentiványon Dénes Csaba református tiszteletes fogadta a jelölteket, akiket arról biztosított, hogy a település magyarsága az RMDSZ-t támogatja majd a választásokon. - Ha az egyház velünk, ki ellennünk – kezdte beszédét Markó Béla, aki azonban arra figyelmeztetett, sokan vannak ma még a magyarság ellen, sokan azt akarják, hogy az RMDSZ, a magyar közösség kikerüljön a parlamentből és meggyengüljön. – Romániában erősödik a magyarellenes hangulat, és ez a választások után csak akkor fog elcsitulni, ha a magyarság erőt és egységet mutat fel. Rendkívül fontos kérdések dőlnek majd el a parlamentben: alkotmánymódosítás lesz, átszervezik a közigazgatást, és módosítják az oktatási törvényt is. Ha az RMDSZ ott lesz, ahol a döntéseket hozzák, akkor mindezek a változások nem a mi kárunkra fognak válni, de ha nem jutunk be, az alkotmány rosszul módosul, a közigazgatás átszervezésének pedig biztosan mi isszuk meg a levét. Ezért ekkora a tétje a december 9-i választásoknak – mondta Markó Béla, aki arra figyelmeztetett, a vajdaszentiványiak már tudják, milyen káros a széthúzás, hiszen itt a helyhatósági választásokon az RMDSZ jelölttel szemben másik két magyar jelölt is indult, és ennek az lett az eredménye, hogy a magyar többségű településen egy román nyerte meg a polgármester-választást. 2000-ben, Marosvásárhelyen is csak 170 szavazaton múlott, hogy magyar legyen a polgármester, és ezt azóta sem tudtuk visszaszerezni. A magyarságot összefogásra ítélte a történelem, ezt bizonyítják az elmúlt 23 évben eredményeink – mondta. Arra emlékeztetett, 1989 előtt a magyarságot, a magyar településeket fel akarták számolni, ezt a folyamatot az RMDSZ-nek sikerült visszafordítania. Azt viszont nem szabad elhinni, hogy a jogaink, megvalósításaink megmaradnak, ha meggyengülünk. A román részvétel nagyon magas lesz, ezért december 9-én nem lesz elég az eddig elért részvételi arányunk: mindannyiunknak el kell menni szavazni, hogy elérjük az 5%-os küszöböt - hangsúlyozta Markó Béla.

Kelemen Atilla úgy értékelte, ezen a választáson az építők és a rombolók mérkőznek meg egymással. Az RMDSZ 23 éve építkezik, és ezt akarják most megakadályozni. - Hat hónappal ezelőtt Lokodi Emőke volt Maros megye vezetője, ma már nem az. Hat hónnappal ezelőtt Bárczi Győző volt a megye alprefektusa, ma már nem az. Most a román pártok arra készülnek, hogy teljesen kiszorítsák a magyarságot a döntéshozatalból. Ha nem jutunk be a parlamentbe, kiszorítanak minden magyar tisztségviselőt, akik a magyar vidékeket segítenék – mondta a képviselőjelölt, aki egyben cáfolta azt az állítást, miszerint akár két magyar szervezet is bejuthat a parlamentbe. – Csak az RMDSZ-nek van esélye bejutni, és ez is csak akkor, ha összefogunk, mondta. Arról biztosította a magyarokat, az RMDSZ az egyetlen politikai szervezet, amely hatékonyan tudja képviselni a közösség érdekeit, mint mondta, az RMDSZ szakembereinek felkészültségét még a román nacionalisták is elismerik. – Rengeteg dolgot kell még megoldanunk, iskolákat, utakat kell még építenünk itt a Maros mentén is. Azt szeretnénk, hogy a mezőgazdasági munka is olyan értékes legyen, mint a Nyugaton, ehhez fejlesztenünk kell a vidéket – mondta Kelemen Attila.

Gernyeszegen is zsúfolásig megtelt teremben zajlott az RMDSZ központi rendezvénye, amelyen a jelöltek beszédei után a Maros Művészegyüttes, Szabó Előd és a Gruppen Hecc Társulat tartott nagy közönségsikert arató előadást.

Kampányrendezvények Maros- és Küküllőmentén Kampányrendezvények Maros- és Küküllőmentén Kampányrendezvények Maros- és Küküllőmentén
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.