„A fiataloknak a jelenben van szerepük” - hivatalosan is elkezdődött az EU Tábor

2013.07.03. | Ifjúság , Aktuálpolitika
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„A fiataloknak a jelenben van szerepük” - hivatalosan is elkezdődött az EU Tábor

Szerdán reggel hivatalosan is megnyitotta kapuit a marosfői EU Tábor. A megnyitón jelen volt és beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök megnyitóbeszédében elmondta, a tábor szervezői ráéreztek, hogy mi az a három legfontosabb dolog, ami jelenleg a politikai életet és a fiatalokat egyaránt foglalkoztatja: az alkotmánymódosítás, a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés és a regionalizáció. Véleménye szerint azért nagyon fontosak ezek a kérdések, mert ha döntések születnek ezeken a területeken, akkor azok évtizedekig meghatározzák az erdélyi magyarság életét. Kelemen Hunor beszédében részletesen az alkotmánymódosításra tért ki, annak folyamatára, jelenlegi helyzetére és dilemmáira.
„Azt gondolom, hogy az alkotmánymódosítás az a kérdéskör, amely bár úgy tűnik, hogy jelen pillanatban megfeneklett, de mégis ez fogja meghatározni a közélet nagyon sok döntését és irányát a közeljövőben” – mondta a szövetségi elnök.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja a résztvevőket és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelen lévő oktatóit és diákjait egyaránt köszöntötte. Ezt követően elmesélte, hogy az elmúlt években egyrészt a tábor, másrészt a MIÉRT és a Sapientia konszolidációs törekvését figyelhettük meg. Úgy véli, kulcsfontosságú, hogy az együttműködésre törekedjen a három intézmény, emellett pedig a közösségfejlesztést is tűzzék ki célul.

„Amikor ez a közösség olyan dolgokat indít el, mint az Európai Polgári Kezdeményezés, akkor annak érdekében tesz lépéseket, hogy közösségként ismerjenek el bennünket, így lehetünk fontosak Erdélyben, és Európában” – emelte ki Tonk Márton.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke beszédében kiemelte: „a fiataloknak a jelenben van szerepük” Elmondása szerint a lehetőségek és kihívások száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a politikum pedig a közösségépítésben számít a különböző civil és szakmai szervezetek, egyházak segítségére, támogatására. Borboly fontosnak nevezte a megújulás képességét mind a közösségben, mind a politikában, ezért pozitívan értékelte az RMDSZ női szervezetének megalakítását. Beszéde végén Borboly Csaba elmondta, nagyon hasznosnak tartja az EU Tábort, és más nyári táborokat, mert lehetőséget adnak arra, hogy közösséget formáljanak, kapcsolatokat építsenek és a közösség életét jó irányba alakítsák.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért is érdemes a fiataloknak itthon maradni. Az egyértelmű válaszok mellett, mint például a hagyományok, kultúra és vallás megőrzése, azt is megemlítette, hogy a fiataloknak rengeteg továbbtanulási és tapasztalatszerzési lehetősége van itthon, Erdélyben is.


A nap folytatásában az alkotmánymódosítás és a MIÉRT 10 évre való visszatekintése kerül terítékre, majd az este hangulatáért a Szomszédnéni Produkciós Iroda, György Botond és a Bagossy Brothers felel.

Varga Attila: „Az emberek azt gondolják, hogy az alkotmány nincs hatással az életükre”

A 10. EU Tábor szerdai napjának második előadásán az alkotmánymódosítás témája került terítékre. A beszélgetésen felszólalt Varga Attila, alkotmányjogász, a Sapientia EMTE docense, valamint Márton Árpád, RMDSZ képviselő, az Alkotmány Módosító Bizottság tagja, a moderátor szerepét Bíró Barna Botond, a MIÉRT elnökségi tagja töltötte be.

Varga Attila beszédét az alkotmány általános meghatározásával kezdte, majd kitért Románia Alkotmányának hiányosságaira. „Az alkotmány a legfontosabb társadalmi viszonyokat szabályozza. Nem jellemző Románia Alkotmányára, hogy az emberek magukénak tudják, azt gondolják, hogy az életükre nincs különösebb hatással. Ez tévedés. Abban a pillanatban, ahogy a hatóságokkal kapcsolatba kerülünk, fontossá válik, hogyan működik a kormány, vannak-e konfliktusok. Ezeket mind az alkotmány szabályozza, közvetlen hatással van a mindennapjainkra” - mondta az alkotmányjogász.  

Varga szerint a legfontosabb a rendszer egyértelművé tétele. A jelenlegi rendszerben túl nagy a legitimitása a köztársasági elnöknek, ez pedig folyamatos konfliktusokhoz vezet. A köztársasági elnök elsődleges feladata a külpolitika és a szerződéskötések. Nem az ő hatáskörébe tartozik a miniszterelnök kijelölése. A miniszterelnököt a lakosságnak kell megválasztania.

Márton Árpád a konkrét módosító javaslatokra tért ki. „Méltatlanul kevés szó esik a személyi adatok védelmének beviteléről az alkotmányba, pedig ez igen fontos dolog, és jelentős előrelépés. Továbbá sikerként könyvelhetjük el egy adott személy megválasztásához kapcsolódó cikkely módosítását is. Eddig csak az a személy rendelkezett hasonló joggal, akinek Romániában van az állandó lakhelye. Az új alkotmány értelmében viszont elégséges egy évből hat hónapot az ország területén tartózkodni az adott személynek”- állapította meg az RMDSZ képviselője.

Márton szerint még most is lehetne javítani a javaslatokon, egyike ezeknek az igazságszolgáltatás. Problémának tartja, hogy egyelőre nem sikerült olyan jellegű reformot keresztülvinni, amely értelmében a bírói hatalom a legerősebb.

Kisebbségek helyzete az önkormányzat szemszögéből

A 10. EU Tábor szerdai napjának harmadik előadása a kisebbségek és az önkormányzatiság témáját foglalta magába. Felszólalt Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, szociológus és kisebbségkutató, valamint Simó Dezső-Szabolcs, Szentábrahám polgármestere. A moderátor szerepét Takács Aranka, Vajdahunyad önkormányzati képviselője töltötte be.

Béres Csaba a tapasztalatszerzés lehetőségeként tekint az EU Táborra, többször is kiemelte, milyen fontos a fiatalok marosfői jelenléte. Székelyhíd polgármestere elmesélte, környékükön mindenki kisebbségben van, ennek ellenére nincsenek konfliktusok, az emberek jól egyeznek egymás között. Elmondása szerint Székelyhíd legnagyobb problémája a roma kérdés, ez eddig nem volt kellőképpen kezelve. A roma kérdés három pillérre helyezhető: oktatás, lakhatás-egészségügy, munkahely. Szerinte a romáknak fel kell állítani egy életpálya modellt.

Tapasztalatai szerint nehéz az önkormányzati élet. A polgármesternek sokrétű a feladata. Meg kell próbálni kezelni a dolgokat, a kisebbséget támogatni kell, de a többség ne érezze, hogy a kisebbség többet kap. ”Aki őszinte meggyőződéssel dolgozik, kitűnik, tovább jut az életben. Amíg fiatalok vagyunk, addig fogjunk neki a nagy dolgoknak” – fejtette ki.

Simó Dezső-Szabolcs véleménye szerint a községben élő embereknek egy mentőöv a munka területén, hogy közel laknak a városhoz, Székelykeresztúrhoz. A turizmus gyerekcipőben jár, a látványosságok nincsenek kihasználva. Meglátása, hogy két féle roma létezik: van, aki beletörődött a sorsába és segélyből él, a másik, aki szakmát tanult és külföldre jár dolgozni. Elmondása alapján motiválni kell a beletörődötteket, munkahely lehetőségeket kell felajánlani, iskolába járatni a gyerekeket. „Ki kell szakítani a környezetéből, oktatni kell őket, legyenek együtt a többi gyerekkel és tanárokkal. Ha szükséges tegyünk kivételeket, a szegényebbeket támogassuk, próbáljuk segíteni őket az előrehaladásban” – ezt tartja a legfontosabbnak. Azt, hogy a roma gyerekek minél több időt töltsenek az iskolában, szociális segéllyel próbálják elérni.

Takács Aranka meggyőződése, az etnikumok közötti jó kommunikáció kialakításával, elszántsággal nincs olyan cél, amit ne tudnánk elérni.  A MIÉRT összefogja a magyar kisebbséget. „Egyedül senki nem ér semmit, csak akkor vagyunk erősek, ha együtt teszünk valamit, közösen visszük előre a céljainkat”– zárta a beszélgetést.


10. EU Tábor 10. EU Tábor 10. EU Tábor
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.