Főoldal > Események > 2018.08.20
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


20.

17:00
A Kolozsvári Állami Magyar Színház előtti tér

A kolozsvári magyar kultúra 100 éve – participatív kultúrtörténeti kiállítást nyitunk hétfőn a kolozsvári magyar színház előtti téren

Augusztus 20-án, hétfőn 17 órakor A kolozsvári magyar kultúra 100 éve címmel participatív kultúrtörténeti kiállítást nyitunk a Kolozsvári Állami Magyar Színház előtti téren. Az eseményen felszólal Kelemen Hunor szövetségi elnök, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója.

Alkotások minden nap születnek, de az idő és a szemlélő dönti el végül, mit nevezünk művészetnek: az idő és a szemlélő érleli naggyá az alkotást. Ki tudná megmondani, mennyit ér egy szó, ki látja előre egy szobor nagyságát, egy festmény mélységét? Vers is kell és regény, bujkáló humor a sorok között és a paletta színeiben, szerelem kell a szobrász ujjbegyeibe, vágy a múzsák ajkára. Ez a kiállítás Kolozsvár magyar kultúrtörténetének elmúlt száz évét mutatja meg az idő és a néző szemszögéből: a múltat idézi, amely bennünk, és velünk él. De ez a tárlat a jelen és a jövő is: megmutatja, miként látja Kolozsvár saját, százéves kultúráját. Vegyenek részt benne, küldjék el nekünk kedvenceiket, hogy mások is élvezhessék! A Kolozsvár elmúlt száz év kultúrtörténetéhez kapcsolódó alkotásokról (könyvborítók, festmények, rajzok, szobrok, színházi plakátok, arcképek) készült fotókat a programiroda@rmdsz.ro e-mail címre várjuk. Mutassuk be együtt városunk élő kultúráját!

A kiállítás az RMDSZ 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában című centenáriumi évre tervezett programsorozatának része, megvalósult a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A sajtó képviselőit szeretettel várjuk a megnyitóra!