Szavazás

Szavazás

Szerző: Chirmiciu András

Vasárnap önkormányzati választások lesznek, vagyis településünk és megyének következő 4 évre szóló sorsáról döntünk. Mármint azok, akik elmennek szavazni, mert akik otthon maradnak, azok önkéntesen mondanak le beleszólási jogukról, másokra bízván a döntést.

A magyarság szempontjából a választások kétszeresen is fontosak. Egyrészt, mert saját szavazatainkkal megerősíthetjük a magyarság pozícióit az önkormányzatokban. Mindnyájunk szavazatán múlik, hogy lesz-e magyar helyi tanácsos, és hány, hogy lesz-e magyar polgármester ott, ahol eséllyel indul, hogy bekerülünk-e a megyei tanácsokba (szórványban), megerősítjük ottani pozícióinkat, netán azok vezetését is megszerezzük a jelentős magyar lakosságú megyékben.

Másoknak nem szívügyük a magyarság helyzete, az anyanyelvű közfeliratok, a magyar oktatás felkarolása, egyházaink, civilszervezeteink, nemzeti intézményeink, kulturális vagy egyéb rendezvények támogatása, minez a helyi magyar képviselet erősségétől függ. Az átlagnál magasabb mozgósítás rendkívül fontos, élni kell a lehetőséggel, még a koronavírus-járvány teremtette válságos helyzetben is. Vasárnap javunkra változtathatjuk a helyi politikai erőviszonyokat, a következő 4 évben viszont már nem. Jelképesen mondva, az erdélyi magyarság azt eszi a következő 4 évben, amit most vasárnap megfőz a szavazópecséttel.

Vasárnap azonban nemcsak a magyarság pozícióit javíthatjuk, hanem településünk, megyénk sorsát is. Sok helyen, városi, községi vagy megyei szinten a magyar szavazatok a mérleg nyelvét jelenthetik, ott, ahol nincs reális esély a győzelemre. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy rátermett, becsületes ember kerül-e a polgármesteri és megyei tanácselnöki székbe, aki a település/megye fejlesztését beindíthatja, illetve folytathatja, vagy inkompetens személy, aki nem képes, vagy nem hajlandó erre. Nem mindegy, hogy becsületes ember kerül-e vezető pozícióba, vagy korrupt és inkompetens. Szavazópecsétjeivel az erdélyi magyarság hozzájárulhat az inkompetensek és szélhámosok eltávolításához, szűkebb környezete megtisztításához, még ott is, ahol szórványban él.

Az ország (sőt, a tágabb Kelet-Európa) lakosságának nagy részéhez hasonlóan az erdélyi magyarság is roppant elégedetlen a politikai osztály teljesítményével. Most vasárnap is számos olyan személy indul jelöltként, akinek semmi keresnivalója nem lenne a közigazgatásban. Itt az idő változtatni, itt az idő felmutatni a piros lapot. Különben 4 évig sopánkodhatunk, hogy milyen szélhámosok vezetik településeinket, megyéinket, milyen kár, hogy gyengék a magyarság politikai pozíciói, változtatni viszont már nem lehet.

Ne hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk, ne szalasszuk el a lehetőséget!

Forrás: Nyugati Jelen

Hírlevél