Meghosszabbítanák a válságkezelést

Meghosszabbítanák a válságkezelést

Szerző: Széchely István Forrás: www.szekelyhon.ro

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadók és munkavállalók támogatására jóváhagyott állami intézkedések meghosszabbítása érdekében dolgozik az RMDSZ – nyilatkozta lapunknak Antal Lóránt, az RMDSZ udvarhelyszéki szenátora, akit a szövetség néhány napja bemutatott gazdaságélénkítő programjáról kérdeztünk.

A koronavírus-járvány egészségügyi hatásait kezelő és a fenyegető gazdasági katasztrófa elleni intézkedéscsomagot dolgozott ki az RMDSZ, a tizenkét pontból álló programot a múlt héten mutatta be Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az egészségvédelmi, illetve oktatással kapcsolatos intézkedések mellett munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítő intézkedések is részét képezik a programnak.

Nincs vége a világjárványnak

Sikerült törvénybe iktatni különböző adók és illetékek befizetésének az elhalasztását év végéig, ezáltal segítve a munkaadókat, de új programjában az RMDSZ az intézkedések meghosszabbítását szeretné elérni, hiszen – amint arról Antal Lóránt, az RMDSZ udvarhelyszéki szenátora lapunknak fogalmazott – a napnál is világosabban látszik, hogy a pandémiának nincs vége és a gazdasági hatásai sem szűntek meg, tehát szükség van a további támogatásokra. „Kérjük a kényszerszabadságról visszatérő alkalmazottak bruttó fizetésének a 41,5 százalékos állami támogatását hat hónapra, a jelenlegi három hónap helyett, ugyanakkor a csökkentett munkaprogram szerint dolgozó alkalmazottak fizetésének az állami résztámogatását a bruttó fizetéskiesésnek a 75 százalékával, és a kis- és közepes vállalkozások által kifizetett kényszerszabadság-juttatások összegének a 75 százalékos állami támogatását, amikor a vállalat tevékenységének a csökkentése a járvány következménye” – részletezte a szövetség gazdaságélénkítési törekvéseit Antal Lóránt.

Az RMDSZ ugyanakkor szükségesnek látja a mezőgazdasági idénymunkások és a vendéglátóipari szezonális alkalmazottak állami támogatását is, amikor a jövedelemkiesés a járványügyi intézkedések következménye. Az említett két kategória esetében a minimálbér 35 százalékával megegyező, 3–6 hónapra igényelhető állami juttatás jóváhagyását szeretné elérni az RMDSZ.

 

Forrás: www.szekelyhon.ro

kapcsolódó

Hírlevél