Winkler: a nemzetközi kereskedelemből származó előnyöket minden tagállamnak ki kell használnia

Winkler: a nemzetközi kereskedelemből származó előnyöket minden tagállamnak ki kell használnia

A nemzetközi kereskedelemből származó előnyök méltányosabb eloszlása a tagállamokban és EU-s régiókban, valamint a KKV-k tájékoztatása a szabadkereskedelmi egyezmények biztosította lehetőségekről – ezt a két témát érintette felszólalásában Winkler Gyula EP-képviselő kedden Brüsszelben, ahol az Európai Bizottságnál az Európai kereskedelmi politika napja alkalmából szervezett konferencián vett részt.   

Amikor azt elemezzük, hogy mekkora haszna van a kereskedelmi egyezményeknek európai viszonylatban, akkor azt mondhatjuk, hogy az összkép pozitív. Azonban, ha területi lebontásban vizsgáljuk, akkor egyenlőtlen földrajzi eloszlást látunk, azaz egyes tagállamok, különösen a közép- és kelet-európai tagállamok hátrányos helyzetbe kerülnek, míg a nyugat-európai tagállamokban mutatható fel az előnyök nagy része. (…) Ha európai érdekekről beszélünk, akkor a szabadkereskedelmi egyezmények előnyeit egyformán kell élveznie minden tagállamnak és európai uniós régiónak” – emelte ki Winkler Gyula, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) alelnöke. Véleménye szerint az Európai Parlamentnek aktív szerepet kell betöltenie a szabadkereskedelmi egyezmények működésének monitorizálása területén, ugyanakkor ösztönöznie kell a megállapodások minél hatékonyabb alkalmazását.

Az RMDSZ EP-képviselője úgy véli, hogy a kereskedelmi egyezmények alkalmazása attól is nehézkes a tagállamokban, hogy nincs megfelelő tájékoztatás. „Például Közép- és Kelet-Európában kevés olyan gazdasági szereplő van, amely teljes mértékben ki tudja használni az EU által megkötött kereskedelmi megállapodások előnyeit, és ez annak is köszönhető, hogy az Európai Bizottság tájékoztatása nem a legmegfelelőbb” – hangsúlyozta Winkler Gyula, kiemelve, hogy a kereskedelmi egyezmények alkalmazása összetett folyamat, amelyeket a kelet- és közép-európai vállalatok, különösen a KKV-k nem ismernek. „A kisebb vállalatoknak korlátozottak az erőforrásaik, beleértve azt is, hogy nem biztos, hogy van nemzetközi egyezmények technikai részletekeire szakosodott szakemberük, ennek köszönhetően nem tudnak versenyképesek lenni az EU külföldi piacain. Ilyen értelemben az Európai Bizottságnak jobban figyelembe kell vennie az EU nyelvi sokszínűségét. A jelenlegi helyzet javítása érdekében a tagállamok nyelvén széleskörű tájékoztatást kell nyújtania a kereskedelmi megállapodásokról, kitérve minden részletre. Bizonyára ez csökkentheti a nyugati és keleti tagállamok, illetve a KKV-szektor és a nagy vállalatok között jelenleg tapasztalt szakadékot” – magyarázta az INTA alelnöke. Szerinte a kereskedelmi megállapodások alkalmazásának sikere attól is függ, hogy van-e állandó párbeszéd a gazdasági szereplők – kis vagy nagyvállalatok – és az európai intézmények – Bizottság, Parlament – között.

Winkler Gyula a A kereskedelmi megállapodások hozadékának maximalizálása – a hatékony alkalmazás kihívásai című panelben tartott előadást. Az Európai kereskedelmi politika napja alkalmából szervezett konferencián részt vett Cecilia Malmström, az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, Sigrid Kaag, Hollandia kereskedelmi minisztere, Bernd Lange, az INTA elnöke, valamint az üzleti szféra és a média képviselői voltak jelen.  

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél