Sógor Csaba: keresztény gondolkodásra és politizálásra van szükség Európában

Sógor Csaba: keresztény gondolkodásra és politizálásra van szükség Európában

Ebben a folyamatosan változó, jelenleg túlzottan zavaros Európában keresztény értékrendre, állandóságra, folytonosságra és tapasztalatra van szükség – érvelt Sógor Csaba az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének küldöttgyűlésén, ahol a csíki küldöttek támogatták jelöltségét a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Sógor Csaba beszédében elmondta: az erdélyi magyar közösség számára fontos, hogy egy erős Európában, egy fejlődő Erdélyben élhessen és gyarapodhasson. „Ahhoz, hogy erős Európát építsünk, nem mindegy, hogy milyen erő áll Európa mögött. Fontosak az anyagi és szellemi erőforrások, de hasonlóképpen fontos a lelki erőforrás is” – fejtette ki a képviselő. Úgy fogalmazott: ha baj van Európában, ha baj van Brüsszelben, akkor az azért van, mert nagyon sok keresztény ember döntött úgy, hogy a politika valami bűnös dolog, ahonnan félre kell állni, amellyel nem szabad foglalkozni.

Az EP-képviselő elmondta, keresztény gondolkodásra és politizálásra van szükség Európában. A keresztény felelősség szerint ugyanis nem négy vagy öt években, hanem hosszútávra kell tervezni, amikor Európa jövőjéről vitatkozunk. Sógor Csaba kitért arra, hogy ezt az irányt választotta a Fidesz-KDNP pártszövetség is, amelynek képviselővel közösen azért dolgoznak Európában, hogy nyugati képviselőtársaikat meggyőzzék arról: nem az a legfontosabb feladatuk, hogy mindenkit Európába hívjanak, hanem, hogy keresztény felelősségvállalás és szolidaritás szerint ott segítsenek a rászoruló embereknek, ahol szükség van rá, ott próbáljanak biztonságot és jövőt építeni számukra, ahol a hazájuk van.

Az RMDSZ politikusa szerint bizakodásra ad okot, hogy egy sikeres választás esetén az Európai Bizottság új elnöke Manfred Weber lehet, aki jelenleg az Európai Néppárt csúcsjelöltje és akinek fontosak a keresztény értékek. „Tizenegy éve dolgozunk együtt, pontosan ismer bennünket, ismeri a közösségünk problémáit. Mi azért támogatjuk őt, mert a keresztény értékek mellett a kisebbségvédelmi kérdések is fontosak számára” – hangsúlyozta.

Sógor Csaba elmondta: a meglévő tapasztalatára alapozva tovább folytatná a munkát, amelyben a kisebbségvédelmi érdekképviselet mellett a munkaügyi és szociális kérdések is fontos szerepet kapnak. Kifejtette: ma már egyre többen mondják Európában, hogy egységes kisebbségvédelmi keretszabályozás kell, ehhez azonban szükség volt arra, hogy az elmúlt évek alatt napirenden tartották ezt a témát Európában. Emlékeztetett: idén ősszel sikerült elfogadtatniuk az Európai Parlamentben egy jelentést, amelyben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy irányelvet, egy egységes keretszabályozást és jogilag számonkérhető mechanizmust a kisebbségek védelmében. Sógor Csaba szerint nyilvánvaló, hogy továbbra is egy ilyen európai jogszabály megalkotása kell legyen a cél. Ugyanakkor elmondta, ezt a parlamenti munkát nagyon jól kiegészítette a Minority Safepack, amely több mint 1 millió ember akaratát mutatja ebben a kérdésben - a polgári kezdeményezést majd az új Bizottságnak nyújtják be, ezért sem mindegy, hogy ki lesz a választás után az Európai Bizottság új elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél