RMDSZ: minden speciális nyugdíjat el kell törölni

RMDSZ: minden speciális nyugdíjat el kell törölni

A speciális nyugdíjak rendszerét szabályozó tervezetről tárgyalt ma a parlament felsőháza. A liberálisok által benyújtott javaslat értelmében megszüntették volna az egyes szakterületeken dolgozók többletnyugdíját. Az RMDSZ azt javasolta, az összes speciális nyugdíjat töröljék el.

„A tervezet hiányos, részleges: egyeseket előnyben részesít, és ezzel nem érthetünk egyet. Az RMDSZ egy olyan javaslatot tud támogatni, amely mindenki számára egyformán eltörli a többletnyugdíjakat, így a szenátorok, parlamenti képviselők, bírák mellett az alkotmánybírák, törvényszéki és állami alkalmazottak, a katonák, a titkosszolgálatok munkatársai, a rendőrök és a csendőrök esetében is” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a felsőház plénumában.

A Szövetség törvényhozói 12 módosító javaslatot fogalmaztak meg a tervezethez, amelyek minden többletnyugdíj és speciális nyugdíj eltörlését szabályozták volna. A szakbizottsági munkálatok alatt az RMDSZ javaslatait elutasították, ezért a tervezet plénumi vitája alatt Derzsi Ákos, a szenátus munkaügyi bizottságának tagja tartotta fenn ismét a módosító javaslatokat.

A többletnyugdíjakra költött közpénz legnagyobb részét a titkosszolgálatok egykori munkatársai, a katonák, a rendőrök és a csendőrök nyugdíjának kifizetése teszi ki – magyarázta a munkaügyi szakpolitikus, majd hangsúlyozta: a liberálisok tervezete ezeket a speciális nyugdíjakat nem törölte volna.

Olyan hiányos és diszkriminatív tervezetet, amely a legköltségesebb speciális nyugdíjakat nem törölte volna, nem tudunk támogatni, ezért a tervezet plénumi szavazásán a Szövetség szenátorai tartózkodtak” – mondta el Cseke Attila frakcióvezető.

A tervezetet a szenátorok többsége elutasította. A javaslatról végleges döntést a képviselőház hoz. Az RMDSZ továbbra is fenntartja: minden speciális nyugdíjat el kell törölni, és a hozzájárulásos rendszer alapján kell kiszámolni élhető, méltányos nyugdíjakat mindenki számára.

kapcsolódó

Hírlevél