Oláh Emese: nem egy hétig tartó öröm Kolozsváron teljes jogú magyarként élni Fotó: Fotó: Kiss Gábor

Oláh Emese: nem egy hétig tartó öröm Kolozsváron teljes jogú magyarként élni

„Azt hiszem, a mi kolozsvári magyar identitásunk legnagyobb értékét az jelentené, ha nem valamiféle egy hétig tartó, pátosszal átitatott elragadtatással tudnánk reflektálni rá, hanem a hétköznapok valóságává tehetnénk. Ha a két, egymást követő év augusztusa közötti időben is ugyanúgy szeretnénk ezt a várost mint az ünnepnapjain, ha ugyanannyira fontosnak éreznénk  a szellemiségét, amennyire a családunkat szeretjük, amennyire a kedvenc könyvünket, filmünket, virágunkat, vagy – bár nem esik túl közel hozzám, de – a kedvenc focicsapatunkat szeretjük” – mondta Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a 8. Kolozsvári Magyar Napok zárógáláján.

Az alpolgármester kiemelte, nem kivételes alkalomként kellene a Kolozsvári Magyar Napokra tekinteni, hiszen nem egy hétig tartó öröm itt teljes jogú magyarként élni. Szerinte a KMN nem annak az eredménye, hogy megtűrik a magyar embereket Kolozsváron, ahol egyébként otthon vannak, hiszen ez az ünnepség alanyi jogon megilleti a közösséget. Az etnikai feszültségekkel terhelt közelmúlt történései ellenére ma már helyükön vannak a többnyelvű helységnévtáblák, amit egy határozott lépésnek kell tekinteni egy olyan hangulatú város felépítése útján, ahol a magyar közösség köztéri és közéleti jelenléte nem kivételes eredmény, hanem a hétköznapok része, olyan alapvetés, ami szóra sem érdemes.

A zárógálán felszólalt Potápi Árpád János, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője is. Az est a Csárdáskirálynő operettel zárul, Kálmán Imre dalművét a Budapesti Operettszínház adja elő.

Oláh Emese alpolgármester záróbeszéde ITT érhető el.

kapcsolódó

Hírlevél