Nemzeti ünnep a piski csata emlékművénél

Nemzeti ünnep a piski csata emlékművénél

Hunyad megyében hagyományosan a piski csata emlékművénél kezdődnek a március 15-ei ünnepségek. Piskin a római katolikus templomkertben, a csatának emléket állító obeliszknél délben tartottak megemlékezést, ahol ünnepi beszédet mondott Széll Lőrincz, a Hunyad megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, az MKT elnöke.

Szabadság, egyenlőség, testvériség, a francia forradalom jelszavai is szerepeltek a 12 pont mellett, amelyet 1848-ban a márciusi ifjak a magyar nép követeléseiként fogalmaztak meg. Ez a hármas jelszó azt is jelenti, hogy ne tégy olyat mással, amit nem akarsz, hogy más tegyen veled. Mi, erdélyi magyarok nem kérünk megkülönböztetést, csupán azt, hogy ugyanúgy tartsák tiszteletben a mi jogainkat, mint a többség elvárásait" – fogalmazott Széll Lőrincz a Piskin megtartott ünnepségen. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy nem lehet szabad az, aki egyik napról a másikra él. „A huszonegyedik században a szabadság egyik alapfeltétele a biztos megélhetés. Olyan országot akarunk, amelyben nem jelentenek gondot a mindennapok kiadásai. Ahol tisztes megélhetés jár mindenkinek, korosztálytól függetlenül" – hangsúlyozta Széll Lőrincz, aki felolvasta az erdélyi magyarok legfontosabb törekvéseit, amelyet az RMDSZ 12 pontba foglalva fogalmazott meg.

Beszédet mondott Burjan Gergely, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének politikai alelnöke és Csáki Lóránd helyi RMDSZ-elnök, valamint Liviu Viorel Pascu, Piski alpolgármestere. Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjai mutattak be kulturális műsort Lengyel Izabella és Csatlós Zsófia vezetésével. A délutáni órákban Déván, Vajdahunyadon, Lupényban és Petrozsényban tartanak március 15-ei megemlékezéseket.

 

kapcsolódó

Hírlevél