Megerősödött az önkormányzatokban az RMDSZ Udvarhelyszéken

Megerősödött az önkormányzatokban az RMDSZ Udvarhelyszéken

Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének 2008 óta  most van először a legtöbb tanácsosa a döntéshozó testületekben – mondta Bíró Barna Botond június 9-i, csütörtöki kiértékelő sajtótájékoztatóján. A szervezet ügyvezető elnöke a székelyudvarhelyi helyzet kapcsán úgy fogalmazott: a problémák gyökerét nem a választási kampányban kell keresni, hanem az elmúlt évek munkájában.

217-ről 226-ra növekedett az RMDSZ tanácsosainak a száma a helyi önkormányzatokban. Hargita Megye Tanácsában a 2012-es eredményekhez hasonlóan pedig sikerült megőrizni a Szövetség nyolc mandátumát – ismertette Bíró Barna Botond az eredményeket. Hangsúlyozta: ezelőtt négy évvel az RMDSZ-ben elkezdődött egy megújulási folyamat és ez most tovább folytatódik. A megyei tanácsosi lista is változott az elmúlt négy évhez képest, két új fiatallal, Rátz Istvánnal és Kolumbán Dáviddal bővült a csapat.

Bíró Barna Botond kitért arra, hogy azokon a településeken, amelyeket négy évig a munka jellemezte, nem volt szükség erős kampányra. „Megerősítettük Korondot, Parajdot, Siménfalvát, Bögözt, Farkaslakát és a sort még folytathatnám. Kápolnásfaluban az RMDSZ nem indított a polgármester ellen jelöltet, őt támogattuk és nagyon jó az együttműködésünk. Ugyanez a helyzet Homoródalmáson is” – magyarázta. Az ügyvezető elnök kiemelte, hogy Székelyderzsen és Máréfalván megújult az RMDSZ, lendületes polgármesterekkel, jó csapattal mennek tovább, akiknek van víziójuk, és akikben él a tenni akarás vágya is.

Három településen nem az elvárásoknak megfelelően alakult a helyzet – fejtette ki.  „Lövétén, annak ellenére, hogy voltak eredmények, fejlődött a község, a polgármester mégis elveszítette a választást. Kielemeztük a helyzetet, bebizonyosodott, hogy nem elég csak a munka, a megvalósításokat az embereknek el is kell mondani, és fontos, hogy beszéljünk a terveinkről is” – értékelte az ügyvezető elnök a lövétei helyzet.

Azokon a településeken, ahol 4 éven keresztül az RMDSZ nem működött, ott a kampányban nem elég bizonyítani, hogy létezünk, ezt megtapasztalhattuk most Szentegyházán és Székelyudvarhelyen is. Egy évvel ezelőtt jeleztem a területi szervezetnek, hogy Székelyudvarhelyen az emberek úgy érzik, hogy nincs RMDSZ-jelenlét a városban. Ez most beigazolódott” – fogalmazott.  Bíró Barna Botond szerint a leköszönő polgármester, ahelyett, hogy a munkára koncentrált volna, inkább a vitát és a konfliktusokat gerjesztette. Ez ahhoz vezetett, hogy az emberek nem tudták, hogy végül is ki az RMDSZ jelöltje. Ezt fokozta az is, hogy nem sikerült úgy összeállítani az RMDSZ tanácsosi listát, ahogy azt kellett volna, és ez a tanácsosok körében, csapaton belül egyfajta bizalmatlanságot okozott.

Én több munkát és nagyobb jelenlétet vártam volna a megbízott városi elnöktől, és a megyei tanács alelnökétől, aki körzeti elnök is egyben. Ez az eredmény az ők tevékenységüket is értékeli. Az én elképzelésem az, hogy jövő héten területi elnökségi ülést hívunk össze, ezt követően területi választmányt, ahol a választási eredményeket kiértékeljük és az elnökség asztalára konkrét javaslatcsomagot teszünk le mindhárom településsel kapcsolatosan” – ismertette a további lépéseket.  Elmondta: azt várja el az RMDSZ területi szervezetének vezetőségétől, hogy határozott és konkrét lépéseket hozzon meg ezekkel a településekkel kapcsolatosan, személyi változások is történjenek. „Abban az esetben tudom elképzelni és folytatni továbbra is a munkámat ügyvezető elnökként, ha ezek a lépések megtörténnek” – nyomatékosított az ügyvezető elnök.

Bíró Barna Botond végezetül köszönetet mondott az udvarhelyi választópolgároknak, akik ismét bizalmukkal tüntették ki az RMDSZ-t. „Ez nem egy választási kudarc, hiszen ha a megyei és az országos átlagot nézzük, nem teljesítettünk rosszul. Mindez egy figyelmeztetés Székelyudvarhelynek, ami az emberektől jön, és ami arra int bennünket, hogy újraszervezés és újratervezés szükséges azokon a településeken, ahol ez indokolt. Be kell bizonyítani az embereknek, hogy a politikum itt van és az ők szolgálatukban áll” – összegzett az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél