Mátyás? Király! címmel kreatív versenyt indít a MIÉRT és az RMDSZ Kulturális Főosztálya

Mátyás? Király! címmel kreatív versenyt indít a MIÉRT és az RMDSZ Kulturális Főosztálya

Hegedüs Csilla elmondta: a Mátyás-kultusz népszerűsítését megcélzó kezdeményezés tudomása szerint Erdélyben az első, kimondottan a közösségi médiában megszervezett verseny. Céljuk nemcsak a történelmi ismeretek fejlesztése, hanem a diákoknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy kreatívan értelmezzék át és mutassák be nekünk mindazt, ami számukra fontos Mátyás királyunk örökségéből. Szeretnénk olyan kommunikációs készségeket is fejleszteni, amelyeket aztán a diákok tudnak hasznosítani: a szabadon beszélést, a gondolatok kifejtését néhány percben, és a kreatív tartalmak gyártását is.

„Az Örökségünk Őrei és egyéb vetélkedők bebizonyították, hogy nem igaz a rengeteg előítélet, amit az új nemzedék irányában táplálnak: a 2000 után született generáció igenis nyitott a kultúra iránt, szeretné megismerni, magáénak érezni, hozzátenni valamit, csak hagynunk kell őket, hogy szabadon, a maguk eszközeivel tehessék ezt meg. Erre szerettünk volna egy újabb lehetőséget megteremteni. A díjak is azt segítik elő, hogy tovább tudjanak fejlődni ezen a területen” – tette hozzá Hegedüs.

Lájkvadászat Mátyás álruhájában

„Megkötés nincs, azt akarjuk, hogy saját szemszögükön keresztül, a saját fantáziájukra alapozva mutassák be a legendákat. Slammelve, rappelve, átírva, versbe szedve, eljátszva vagy bármilyen egyéb kreatív formában várjuk a feldolgozott történeteket, videón” – emelte ki Oltean Csongor. Az EP-képviselőjelölt, MIÉRT elnöke hozzátette: a zsűri értékelésén túl, ami az eredmény 60 százalékát adja ki, közönségszavazatokat is lehet gyűjteni, azaz lájkokat.

Oltean elmondta, bíznak abban, hogy minél több iskola és történelemtanár csatlakozik, és számítanak az országos – elsősorban a MAKOSZ – és a helyi diákszervezetek segítségére, ugyanakkor más diákvetélkedők, például az Örökségünk Őrei résztvevőinek bekapcsolódására is. „Szeretnénk elérni azt, hogy a fiatalok életében amúgy is jelenlevő lájkvadászat egy őket és közösségüket építő tartalom köré épüljön a verseny által” – fogalmazott a képviselőjelölt.

A diákok egyénileg vagy legfennebb három fős csapatokkal jelentkezhetnek, a résztvevők legalább 12, legfennebb 19 évesek lehetnek. Külön jelentkezésre viszont nincs szükség, a videó beküldésével regisztrálják őket a versenyben. Az MP4, MOV vagy MKV formátumú, legfennebb 3 perces videók mellé kell feltüntetni a neveket és csapatnevet, mindezt pedig az igazsagos@matyaskiraly.ro e-mail címre, vagy üzenetben a Facebook.com/MatyasStory oldalon kell elküldeni legkésőbb május 30-ig. A videókat június elején öt tagú zsűri értékeli, a kreativitást véve figyelembe, de jutalmazva a legtöbb lájkot begyűjtőket is. A nyeremények között GoPro, Osmo Camera található, és Mátyás? Király! álruha is. További részletekért a matyaskiraly.ro honlapra érdemes kattintani.

Hegedüs Csilla nyilatjozata
Oltean Csongor nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél