Kovács Péter: egy modern, regionális alapon szervezett országot akarunk

Kovács Péter: egy modern, regionális alapon szervezett országot akarunk

,,Az elnökválasztás különleges alkalom közösségünk számára. Mert nem csak arról szól, hogy ki lesz az ország államelnöke, hanem arról is, hogy mi, magyarok milyen országot akarunk, hogy milyen jövőt választunk” – emelte ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szombat este, a Szövetség szórványkaravánjának nagyenyedi állomásán.

 

Az államelnöki kampány fontosságát hangsúlyozva, Kovács Péter elmondta, az RMDSZ jelöltjének az lesz a dolga, hogy a magyarok gondjairól és elvárásairól beszéljen, hogy a román többségnek is elmondja, mi, magyarok, milyen országban akarunk élni. Ezt pedig csak egy felkészült, komoly és a mi ügyeink mellett elkötelezett jelölt tudja megtenni, Kelemen Hunor, aki ebben az időszakban is minden magyart képvisel, közösségünk hangja a megmérettetésben is hangzott el a főtitkár beszédében.

 

,,Mi egy modern, regionális alapon szervezett országot akarunk, ahol a helyi közösségek döntenek az őket érintő ügyekről, és nem Bukarestből diktálnak nekik. Egy erős regionális identitásokkal, helyi autonómiákon alapuló országot szeretnénk. Ez az autonómia pedig a közösség gyarapodását, több helyi döntést és nagyobb felelősséget jelent, nem függetlenséget, elszakadást. Ezt kell tudatosítanunk a többségi nemzettel, azt kell elmondanunk, hogy a többség és kisebbség békés együttélését akarjuk segíteni azzal, hogy minden közösség nyelvi, kulturális és politikai jogait garantáljuk” – fogalmazott Kovács Péter, a Szövetség főtitkára.

 

 

Az RMDSZ 8 települést érintő szórványkaravánjának nagyenyedi állomásán jelen volt és beszédet mondott Ladányi Árpád, az RMDSZ Fehér megyei szervezetének elnöke, valamint fellépett a Szomszédnéni Produkciós Iroda és a Kolozsvári Magyar Opera művészei.

kapcsolódó

Hírlevél