Konszenzuális döntéssel jóváhagyták az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit. Borbély László: ez a dokumentum az EU Tanács romániai elnökségének egyik fontos eredménye.

Konszenzuális döntéssel jóváhagyták az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit. Borbély László: ez a dokumentum az EU Tanács romániai elnökségének egyik fontos eredménye.

Az EU Tanács szintjén működő Agenda 2030 munkacsoportot vezető romániai képviselőknek sikerült megszerezni a tagállamok egyetértését az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit tartalmazó dokumentumra. A munkacsoport szintjén elfogadott dokumentumot az Általános Ügyek Tanácsának április 9-i ülésén hagyják jóvá. 

A Fenntartható Fejlődés Főosztály képviselője által koordinált csapatnak, együttműködve a Külügyminisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselőivel, rekordidő alatt sikerült megszerezni a jóváhagyást egy olyan dokumentum esetében, amely hozzájárulhat az Európai Unió politikájának alakításához 2030-ig. Másrészt ezáltal az Európai Unió megerősítheti globális vezető szerepét a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósításában. Ez egy különleges pillanat, és a román elnökség egyik fontos eredménye az EU Tanácsában” – nyilatkozta Borbély László.

Az EU Tanács következtetéseit az Európai Bizottság által január végén kiadott, az Agenda 2030 célkitűzéseinek európai szintű végrehajtásáról szóló elméleti dokumentum alapján dolgozták ki. A két dokumentum felvázolja az Európai Unió jövőképét a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek megvalósítására vonatkozóan.

Az Agenda 2030 munkacsoport munkáját, a Tanács következtetéseinek elkészítését és jóváhagyását Lőrincz Csilla, a Fenntartható Fejlődés Főosztály irodavezetője irányította.

Örülök, hogy meg tudtuk győzni a tagállamokat arról, hogy mennyire fontos a lehető leghamarabb elfogadni az Agenda 2030 végrehajtására vonatkozó elképzeléseinket tartalmazó dokumentumot. Ezzel a jóváhagyással is közelebb kerültünk a fenntartható Európához” – mondta Lőrincz Csilla.

A dokumentum 27 olyan cikkelyt tartalmaz, amelyek megerősítik az Európai Unió elkötelezettségét az Agenda 2030 iránt, és vázolja azt a keretet, amelyen keresztül ez megvalósítható. Az EU Tanács következtetéseit belefoglalják az Európai Bizottság stratégiájának kidolgozására irányuló dokumentumba is.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél