Kisebbségi kérdésekre hívta fel az emberi jogi biztos figyelmét Korodi Attila Strasbourgban

Kisebbségi kérdésekre hívta fel az emberi jogi biztos figyelmét Korodi Attila Strasbourgban

Két fontos témát ajánlott az Európai Néppárt részéről Nils Muižnieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa figyelmébe Korodi Attila parlamenti képviselő április 18-án Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén.

A képviselő egyrészt felhívta a figyelmet arra, hogy szükség van a biztonság, illetve az emberi jogok kérdésének egyensúlyban tartására. Kiemelte azt is, hogy ha a tagállamok megfelelőképpen használják a biztonsági procedúrákat, az nem fog az emberi jogok rovására menni. Másrészt Korodi arról beszélt, hogy az emberi jogok kisebbségi jogok hiányában nem léteznek, és sosem léteztek. Ezért tehát nem elég Grúziára, illetve roma kérdésre koncentrálni, hanem követni kell az összes tagállamban a kisebbségek helyzetét, mert ez globális szinten rohamosan rosszabbodik, csökken a tolerancia, a kisebbségi jogokat egyre kevésbé veszik figyelembe, és az őshonos kisebbségek kis arányban tudnak részt venni az országok döntéseinek meghozatalában. Egy feszült Európa elsődleges vesztesei pedig a kisebbségek.

Az emberi jogi biztos válaszolt az RMDSZ-es képviselő felvetéseire. Elmondta, érzékeli, mekkora nyomás nehezedik az őshonos kisebbségekre a migrációs hullám következtében, lévén, hogy a migránsok ellen irányuló radikális fellépés sok esetben az őshonos kisebbségekre irányul át. A problémát szorosan nyomon követi, és a kérdésben együttműködik a Nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságával, amelynek feladata többek között ennek felügyelete. 

 

kapcsolódó

Hírlevél