Kisebbségi jogsértéseket dokumentáló honlapot indított a FUEN

Kisebbségi jogsértéseket dokumentáló honlapot indított a FUEN

Az európai kisebbségekkel szembeni diszkriminációs eseteket, jogsértéseket dokumentáló, de a jó gyakorlatokat is felmutató online felületet indított az Euróapi Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). A Minority Monitor kezdeményezést, amely a www.minoritymonitor.eu címen érhető el, a FUEN jelenleg zajló jubileumi kongresszusa keretében mutatták be pénteken este a felvidéki Dunaszerdahelyen.

„Hasonló jogsértésekről folyamatosan beszélünk szervezetünk kongresszusán és rendezvényein, de szükség volt egy olyan felületre, ahol egyszerre tudjuk bemutatni őket. A Minority Monitor azonban több az ügyek felmutatásánál, hiszen kisebbségvédelmi szervezetek szakértői véleményezése kíséri a bemutatott eseteket, illetve ahol lehetrésges, azt is megmtatjuk, hogy más államok és közösségek hogyan oldották meg sikeresen a hasonló problémáikat” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki felkérte a FUEN tagszervezeteit, csatlakozzanak a közös munkához, amelynek eredményeképpen hosszú távon egy európai szintű adatbázis jöhet létre.

Az első erdélyi eset, amelyet dokumentált a honlap, a korondi községháza felirat miatt kirótt büntetés esete, és hamarosan további ügyeket is bemutat.

 

kapcsolódó

Hírlevél