Kelemen Hunor: élnünk kell demokratikus jogunkkal Fotó: Fotó: Gönczy Tamás

Kelemen Hunor: élnünk kell demokratikus jogunkkal

Részvételre és lelkiismereti szavazásra biztat mindenkit Kelemen Hunor az október 6-7-i referendumon – fogalmazott szombati aradi sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke kiemelte: valós vitát kell kezdeményezni a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményéről a népszavazást követően, és be kell vezetni mindazok számára, akik a házasság intézményéből kimaradnak, vagy annak lehetőségével nem akarnak élni.

Sajnálatosnak nevezte, hogy nem lehetett racionális, megalapozott vitát folytatni az elmúlt időszakban, és határozott meggyőződése, hogy be kell gyógyítani azokat a sebeket, amelyeket a különböző oldalról érkező manipuláció és ferdítés okozott. „A különböző véleményeknek mindig meg kell férniük egymás mellett. Mert ott, ahol a vélemények nem férnek meg, ott előbb-utóbb az emberek sem fognak. Pontosan a transzilván örökségünk mutatja azt, hogy van helyes út, ez pedig a párbeszéd és a tolerancia útja” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Az RMDSZ álláspontja mindvégig következetes volt a szavazáson való részvétel kapcsán az elmúlt 28 évben. Kelemen Hunor szerint a demokrácia részvételt jelent: amikor egy-egy kérdésben véleményt kell formálni, el kell menni szavazni – függetlenül attól, hogy választásról vagy referendumról van szó. „Akik nem vesznek részt, azok nem akarnak beleszólni a dolgok alakulásába. Akik bojkottálásra szólítottak most, úgy gondolom, rosszat tesznek a demokráciának közép és hosszú távon. Nem mondhatod egyik nap azt, hogy nem kell elmenni szavazni, a másik nap pedig, hogy igen. A korrekt attitűd, hogy részt kell venni a választásokon azokban a demokráciában is, ahol ez nem kötelező ” – nyomatékosított.

Az európai országokhoz hasonlóan Romániának is mielőbb rendeznie kell a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét – érvelt az RMDSZ elnöke. „A család intézményének Alkotmány szerinti meghatározása nem mostantól, hanem 1991 óta kirekesztő. 2009-től pedig a polgári törvénykönyvben is szerepel az a cikkely, ami most az Alkotmányba is bekerülhet”– összegzett Kelemen Hunor. 

 

kapcsolódó

Hírlevél