Kelemen Hunor a MAKOSZ kongresszusán: nekünk határozottan kell képviselnünk azt, amit a középiskolások gondolnak

Kelemen Hunor a MAKOSZ kongresszusán: nekünk határozottan kell képviselnünk azt, amit a középiskolások gondolnak

Kérdezzetek, ahogyan szoktatok kérdezni, ha pedig a ti perspektívátokból nézve nem az a helyes döntés, amit meghozunk, szólnotok kell – köszöntötte a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) 25. tisztújító kongresszusán részt vevő diáktanácsosokat Kelemen Hunor.

A Bukur Tamás vezette MAKOSZ elmúlt négy éve az egyik legsikeresebb időszaknak tekinthető a diákszervezet történetében – hangsúlyozta Kelemen Hunor. „A ti nemzedéketek már nem ismeri a 25 évvel ezelőtti MAKOSZ-generációt, de bármelyik előttetek járó nemzedék példaértékűnek tekintheti a munkátokat, ahogyan majd az új elnökségi csapatnak is kihívás lesz, hogy többet alkosson” – mondott köszönetet a munkáért Kelemen Hunor.

A Szövetség azt látja, hogy minden olyan kérdésben, amely a középiskolásokat érinti, a MAKOSZ szót emelt – kötődjön az oktatási rendszerhez, a tanügyminiszterek különböző döntéseihez vagy éppen a diákok jogaihoz. „A politikai érdekképviseletnek is sokszor mutattatok példát, ösztönöztök, hogy milyen határozottan kell nekünk azt képviselni, amit gondoltok. Számunkra fontos, hogy minden ifjúsági szervezet a politika, az RMDSZ számára impulzusokat adjon” – nyomatékosított.

Kelemen Hunor kiemelte: a mostani középiskolás nemzedék már úgy nőtt fel, hogy nincs viszonyítási alapja ahhoz, ami a kilencvenes évek előtt történt, az uniós Romániában szocializálódott, és szüleinek a fiatalkori, kommunista időbeni kihívásait sem ismeri. „Ennek ellenére nekünk még véletlenül sem szabad azt mondani, hogy >> ha tudnátok, milyen volt nekünk akkor, amikor…<<. Nekünk ahhoz kell alakítani a jövőképet, ami a mostani nemzedéket érdekli, akár a tanulásról, akár a munkavállalásról van szó. Azokat a kihívásokat kell természetesnek vennünk, amelyeket ti fontosnak tartotok” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

A ti dolgotok lesz előbb-utóbb a közösség jövőjét formálni, a stafétát továbbvinni. Erre szükség lesz, mert a mi nemzedékünk és az előttünk járók is azzal a kihívással szembesültek, hogy átalakul a világ, változik, az új problémákra pedig megoldást kell találni” – összegzett köszöntőjében Kelemen Hunor. 

kapcsolódó

Hírlevél