Így teljes a mi életünk: együtt, közösen építve Székelyföldet, építve az erdélyi magyar közösség jövőjét

Így teljes a mi életünk: együtt, közösen építve Székelyföldet, építve az erdélyi magyar közösség jövőjét

Minden olyan tervhez, amely a közösséget segíti, a közösséget erősíti, partner leszek és a Szövetség is partner lesz – hangsúlyozta Kelemen Hunor a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjának avatóján, Csíkkarcfalván.

Az RMDSZ elnökének meggyőződése: ha céljaink vannak, ha alapvető kérdésekben együtt dolgozunk és tervezünk, akkor az álmaink megvalósulnak. De kell türelem, tudás és kitartás is, és kellenek olyan emberek, akik felismerik, hogy túl a szavakon és szép mondatokon építkezni kell.

Csíkkarcfalván gyermekkori álma volt, hogy jégkorongmeccseket nyerjen, később a közéletben már az, hogy Székelyföldön, Erdélyben a közösséget úgy irányítsa, és olyan terveket képzeljen el, amelyek itthon, a szülőföldön tartják a felnőtt nemzedékeket. „A szülőföldön maradni kihívás ma itt, Erdélyben. Kihívás, mert nem elég, hogy megteremtjük az intézményeket, hogy identitásunkat meg tudjuk őrizni, erősíteni, hogy magyar emberekként, magyar családokként, magyar közösségekként megmaradunk úgy, ahogy megmaradtunk ezer esztendőn keresztül, és ahogy minden kísérlet ellenére megmaradtunk száz éven keresztül. Kell közösségi és gazdasági élet, de időre, partnerekre, kitartásra és tudásra is szükség van” – nyomatékosított Kelemen Hunor

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia megvalósításának kérdésében gyorsan sikerült egyezségre jutnia Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. „Azt mondtam neki, hogy egy egyházi alapítvány lesz a tulajdonos, mert fontos, hogy olyan tulajdonban legyen, amely nincs kitéve mindenféle gyors változásoknak. És azért mondtam, hogy Karcfalvára tegyük a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, mert itt volt egy erős alap. Kurkó János az, aki elindította annak idején a folyamatot, hogy itt műjégpálya épüljön. Vasile Blaga pedig az a miniszter volt, aki támogatott bennünket, hogy tudjuk ezt befödni” – elevenítette fel a kezdeteket az RMDSZ elnöke.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia kisgyermekeknek, kamaszoknak és felnőtteknek, csíkiaknak és nem csak csíkiaknak biztosít lehetőséget korcsolyázásra és a közösségi lét megélésére – Kelemen Hunor szerint helyes döntés volt, hogy a jégpálya, valamint az orvosi és metodikai központ az élsportolók felkészítése mellett szabadon is használható. „Azért, hogy itthon maradjunk, hogy a felnövekvő nemzedékek itthon maradjanak a szülőföldön, hogy Erdélyt megerősítsük, az ilyen projektek is segítenek. Segít a sport az iskola és kulturális intézmények mellett, segít a különböző gazdaságfejlesztési programoknak a hosszú sora. Segít minden olyan kezdeményezés, amely a fiataloknak, a gyerekeknek, a kamaszoknak, a felnőtteknek azt a reményt erősíti meg, éleszti újjá, hogy van értelme itthon maradni. Van értelme itthon családot alapítani, gyermeket vállalni, közösséget építeni, tervezni. Erről szól ez a projekt, erről szól ez a terv” – tette hozzá Kelemen Hunor.

kapcsolódó

Hírlevél