Hunyad megyei magyar értéktár készül a kulturális örökség európai évében

Hunyad megyei magyar értéktár készül a kulturális örökség európai évében

Hunyad megyei magyar értéktár elkészítésére vállalkozik az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, jelentette be hétfői, dévai sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, kiemelve: 2018 a kulturális örökség európai éve, Hunyad megye gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, ezért is fontos rácsatlakozni az európai tematikus évre.

Az RMDSZ mindig is fontosnak tartotta a kulturális örökség védelmét, az évek folyamán mozgalommá növekedett Örökségünk őrei program is ezt a célt szolgálja. Ennek a kezdeményezésnek Hunyad megye a bölcsője, ma már erdélyi szintű, középiskolásoknak szóló vetélkedősorozatról, fiatalokat és általuk egész közösségeket megmozgató programról van szó. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének Állandó Bizottsága kedden dönt az idei tevékenységi tervről, ebben az évben kiemelten odafigyelünk a kulturális örökségre, szakemberek segítségével elkészítjük a Hunyad megyei magyar értéktárat” – tette hozzá. A tervek szerint a Hunyad megyei magyar értéktár többkötetes kiadvány lenne, az első kötet ebben évben jelenik meg. Ez mellett 2018 során számos kulturális rendezvényt tervez az RMDSZ Hunyad megyei szervezete, tájékoztatott a megyei elnök. A kulturális örökség napjai alkalmából Európa szerte több mint hetvenezer rendezvényt szerveznek, ezekhez Hunyad megye is csatlakozik.

 

 „Hunyad megye rendkívül gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, olyan megyében élünk, amely kiemelt hely a magyar és a román kultúrában, történelemben, folklórban egyaránt, a teljesség igénye nélkül említem meg Déva várát, illetve Vajdahunyad várát, amely épített örökségünk gyöngyszeme, de sorolhatnám további értékeinket, amelyek az egész megyét gazdagítják” – mondta az EP-képviselő, aki úgy értékelte, regionális és országos viszonylatban is jó lehetőség, hogy 2018 a kulturális örökség európai éve. „Úgy az országnak, mint Erdélynek nagyobb európai jelenlétre van szüksége, jobban meg kell ismertetnünk magunkat Európában, nagyobb önbizalommal kellene képviselnünk értékeinket, hogy Európa is értékeljen minket, bízzon bennünk. Úgyis mondhatnánk, imidzsváltásra van szükség, ilyen értelemben ez a kulturális diplomácia éve is, hiszen nemcsak a nagykövetségek tudják az országot képviselni, hanem a sportolóink, művészeink, alkotóink aktívan hozzájárulhatnak szülőföldünk népszerűsítéséhez” – magyarázta Winkler Gyula.

 

 

 

 

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája

Déva, 2018. február 12.

kapcsolódó

Hírlevél