Erős parlamenti frakcióval kell erősíteni az önkormányzati képviseletet – az SZKT a 2016-os önkormányzati választás eredményeit értékelte, a közelgő őszi megmérettetésre készül Fotó: Fotó: Banga Előd-Ernő

Erős parlamenti frakcióval kell erősíteni az önkormányzati képviseletet – az SZKT a 2016-os önkormányzati választás eredményeit értékelte, a közelgő őszi megmérettetésre készül

Július 16-án, szombaton 10 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében ülésezett a Szövetségi Képviselők Tanácsa. Az SZKT napirendjén szerepelt a 2016-os önkormányzati választás kiértékelője, valamint a közelgő parlamenti választás előkészítésével kapcsolatos döntések meghozatala.

Biró Rozália az SZKT elnöke felszólalásában kijelentette a Szövetség 26 éve végzi azt az érdekképviseleti munkát, amely a szavazó magyarok 80−85 százaléka szerint a megfelelő és a helyes út. Szerinte azonban arra is oda kell figyelni, sokan vannak azok, akik nem foglaltak állást, akik elfordultak a politikától. „Az elkövetkezendőkben az a legfontosabb feladatunk, hogy ezt a réteget is megszólítsuk, hogy elmondjuk nekik, éljenek azzal a jogukkal, felelősségükkel, hogy parlamenti megbízatást adnak négy évre képviselőinknek, szenátorainknak, akik értük, a közösség jövőjéért dolgoznak”− hangsúlyozta a szenátor. Az RMDSZ Nőszervezetének elnökeként pedig elmondta, szerinte ebben a folyamatban a házról-házra járás, a családtagok megszólítása, rokonok felkeresése is segítségükre lesz, nagy szerep és felelősség hárul a Nőszervezet tagjaira is.

 

Borbély László parlamenti képviselő szerint a Szövetség 26 éve képviselt álláspontjai, kijelentései világosan irányt mutatnak, tisztán átláthatóak, a román pártok pedig szem előtt tartják ezt a megbízhatóságot, ezért párbeszédre érdemes partnerként tekintenek a szervezetre.

Bízom abban, hogy erős képviseletünk lesz, hogy a változások, váltások bevezetése esetén is az új képviselőink továbbviszik a ’89-ben megfogalmazott eszméket” – mutatott rá a képviselő, majd külpolitikai kérdésekkel kapcsolatos aggodalmainak hangot adva kijelentette: az erdélyi magyarokat is foglalkoztatnia kellene a Törökországban, Franciaországban, a világban történő dolgoknak.

„A 21. század elején, két világháború után még mindig a megfélemlítésre fektetjük a hangsúlyt, hogy többet költsünk fegyverekre, pedig százával halnak meg naponta az emberek. Nem az a megoldás az emberiség számára, hogy minél jobban felfegyverkezzünk, minél jobban befolyásoljuk az embereket” – jelentette ki Borbély László.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgósítás, a kampány és választások megszervezése mellett az idei év kihívása, hogy a morális értékek, a megfelelő információk is eljussanak a választókhoz.

Cseke Attila parlamenti képviselő a Partiumi frakció nevében kijelentette: „a Partium és Szatmárnémeti is jelentősen megerősödött, hiszen az elmúlt 4 évben nem volt megyei önkormányzati vezetőnk, és Kereskényi Gábor elnyerte a polgármesteri tisztséget.” A képviselő elmondta: az RMDSZ – amellett, hogy egyensúlymegtartó erő a többségi pártok között – belső működésében is megerősödött, hiszen összetartás jellemzi a tömbmagyar megyéket és a szórványközösségeket egyaránt. „A parlamenti választásokra készülve azt kell előtérbe helyeznünk, hogy minél szélesebb körű jelöltállítási konzultáció legyen, hogy megtaláljuk a megfelelő embereket, akik a közösség szolgálatába állhatnak, ott lehetnek és beleszólhatnak a jelentős döntések meghozatalába, a felelősség, szakmaiságot előtérbe helyezve” – összegzett Cseke Attila.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke szerint az öt megszerzett megyei tanácselnöki tisztség hatalmas megvalósítás, ugyanakkor jó alap a parlamenti választásokra való felkészülésre. A tanácselnök rámutatott: a Szövetség Maros megyében megtartotta polgármestereinek számát, emellett Szászrégenben, Segesváron és Marosludason alpolgármesteri tisztségeket szerzett. „A parlamenti választásokra készülve meg kell keresnünk, és orvosolnunk kell azokat a gyenge pontokat, gondokat, amelyek miatt kevesebben mentek el szavazni, emellett oda kell figyelnünk a külföldi szavazók részvételi hajlandóságára is” – jelentette ki Péter Ferenc, majd hozzátette: „a megújulás évében az ésszerű megújulás előtt áll Maros megye is. Olyan személyekre van szükségünk jelenleg a megyében, akik elkötelezettek a közösség érdekeinek képviseletében, emellett szakmai tudással is hozzájárulnak a megfelelő munkavégzéshez.”

Fel kell lépni a társadalmi egyenlőtlenségek elmélyülése ellen, emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, aki a Szórvány frakció nevében szólalt fel, a választási üzenet fontosságát hangsúlyozva.

„Egyre szélesebbre nyílik az az úgynevezett olló, ez nem hazai, hanem európai jelenség, megvékonyodott a középosztály, van, ahol eltűnik és ez nem jó. A társadalmi háttér meghatározza a lehetőségek tárházát, legyünk őszinték, vajon azonos lehetőségekkel indul egy jó társadalmi háttérrel rendelkező fiatal és egy, a Böjte atya gyermekházából kikerülő ifjú? Ez ellen az RMDSZ-nek is fel kell lépnie” – javasolta Winkler Gyula, aki szerint a befogadó, inkluzív társadalom üzenetéről is beszélni kell  az őszi választáson. Az uniós helyzetre kitérve, hangsúlyozta, az erdélyi magyar közösségnek nem kétsebességű Európára, hanem egy sorait összezáró 27-ek Európai Uniójára van szüksége.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, az ifjúsági frakció vezetője az SZKT-n beszámolt az önkormányzati választások során elért eredményeikről. Elmondta, a MIÉRT azt tűzte ki célul, hogy 500 fiatalt fog támogatni és megjeleníteni az RMDSZ listáin és erre meg is kapták a lehetőséget az RMDSZ-től. Kifejtette, 12 fiatal MIÉRT-es polgármester nyert tisztséget az RMDSZ színeiben, 3 megyei tanács alelnök, 16 megyei tanácsos, illetve több száz városi és vidéki tanácsos képviselheti a fiatalok érdekeit és értékeit az következő négy évben. „Azt látom, hogy a MIÉRT újra bebizonyította, a neki szánt feladatokat eredményesen el tudja végezni és a fiatalok munkájára lehet számítani! A parlamenti választásokon sem lesz ez majd másképp. Vannak felkészült jelöltjeink és erős területi szervezeteink, akik az őszi parlamenti választási siker érdekében fognak tevékenykedni!”− fogalmazott.

 „Úgy gondolom, kihúzhatjuk magunkat, azt mondhatjuk, hogy ez a választás jól sikerült. Az RMDSZ Nőszervezet a közösségért dolgozó, a közösségért tenni akaró nőknek a szervezete. S mint olyan, sikeres volt az önkormányzati választás alkalmával: nőtt polgármestereinek, tanácsosainak, alpolgármestereinek száma. Mi több: Brassó megyében a megyei tanács alelnöki tisztségét is megszerezte” – értékelt Hegedüs Csilla, a Nőszervezet alelnöke. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a helyi szintű eredmények alapján arra következtetett: jobb, hatékonyabb lobbira van szüksége a Nőszervezetnek. „A szövetségi elnököt már meggyőztük: ő azt mondta, szeretné, ha a parlamenti frakciókban ötven-ötven százalékban lennének jelen a nők és a férfiak. Kelemen Hunor ugyanakkor azt is célként tűzi ki, hogy kiváló szakembereket küldjön a Szövetség Bukarestbe. Biztosíthatom: a nők között kiváló szakemberek vannak. Olyan nők, akik aktívak, akik dolgozni, tenni akarnak közösségükért” – nyomatékosított Hegedüs Csilla.

A választási eredmények elemzésekor évek óta megfigyelhető, hogy az önkormányzati választásokkor mindig jobban sikerül mozgósítani a falvakban, kisebb közösségekben a szavazókat” – mutatott rá a Tulipán frakció nevében felszólaló Szabó Ödön parlamenti képviselő. Hozzátette: „azt a következtetést kell levonnunk, hogy ott, ahol jelöltjeink közel vannak az emberekhez, személyes kapcsolatot, közeli ismeretséget ápolnak a lakosokkal, jobb eredményeket mutatnak fel, ezt figyelembe véve pedig újra kell gondolni a városi környezetben történő mozgósítást is.” A képviselő szerint az RMDSZ nem veszítette el azt a képességét, hogy a legjobbat hozza ki az eredményekből. Kijelentette: „a Szövetség mindig mozgó, élő szervezet volt, és ilyen életteli szervezetként, közösségként jó eredményeket érhetünk el a parlamenti választásokon is.”

 Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének elnöke a Szövetség jó eredményének tekinti a Kolozs megyében kialakult helyzetet. „Jó döntésnek bizonyult az, hogy együttműködtünk a történelmi magyar egyházakkal, és az általuk javasolt személyt az RMDSZ listáján indítottuk. A választásokat követően mind a szocialistákkal, mind pedig a liberálisokkal tárgyalóasztalhoz ültünk. Bár bizonyos fokú nyitottságot mindkét párt tanúsított, de a liberálisokkal kötött egyezségünk precedens nélküli: elfogadták írásban rögzített elvárásainkat” – sorolta Csoma. Úgy véli: a Szövetség egyensúlyt képez Kolozsváron, de a megyében is, a Markó Béla által is megfogalmazottak a megyében is érvényesülnek, az ősi magyarellenességet a politikai egyezségek valóban fel tudják múlni. Végezetül kiemelte: az önkormányzati választások alkalmával komoly bizonytalanságot lehetett kiérezni azok szavaiból, akikkel a kampány idején találkoztak. „Nagyon fontos tehát, hogy ezt a bizalmatlanságot leépítsük, meggyőzzük a magyar embereket arról, hogy erős képviseletre van szükség a parlamentben is” – tette hozzá.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a június 6-i, hajnalban megfogalmazódott hangulatát idézte vissza beszédében: „akkor, amikor az utolsó választási adatokat is bevezettük, összehasonlítottuk a 2012-es eredményekkel, eszembe jutott: nem rosszak, de a jó az nem ilyen. Magam is tanácstalanul álltam és néztem a számokat akkor, hiszen ezek azt jelezték: azok az intézkedések, amelyeket az elmúlt négy év során a közösségen belüli bizonytalanság leküzdéséért tettünk, nem váltak be” – mondta el a Szövetség alpolgármestere. Kifejtette: pár fontos lépést mindenképp meg kell hozni annak érdekében, hogy tovább lehessen lépni. „Akkor tudjuk majd a kolozsvári magyar közösséget megszólítani, ha odafigyelünk azokra az üzenetekre, amelyeket meghallgattunk a kampány során, ha ezekre adott válaszaink hitelesek, őszinték, jelöltjeink pedig a szolgálatot felvállaló jelöltek lesznek.” Horváth Anna úgy véli, ha ezeket a gondolatokat tettekre tudja váltani az RMDSZ Kolozs megyében, ha konstruktív következtetéseket tud levonni az önkormányzati választásokkal kapcsolatosan, újabb lépést tehet a kolozsvári magyar közösség jólétének megteremtéséért.

Márton Árpád parlamenti képviselő a mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy tudatosítani kell a választópolgárokban a magyar képviselet parlamentbe való bejutásának súlyát. A képviselő kijelentette: „azokon a településeken, ahol az önkormányzati választásoknak nem volt tétje, és emiatt kevesen mentek el szavazni, szintén tudatosítani kell, hogy a parlamenti választásoknak már lesz tétje. Emellett nagyon fontos megcélozandó közösségként tekinthetünk a külföldön tartózkodó, munkát vállaló romániai magyar állampolgárokra. El kell juttatnunk hozzájuk is a hírt, hogy a közelgő választás az összmagyar képviselet sorsáról szól” – zárta beszédét Márton Árpád.

Soós Zoltán kijelentette: „sajnos Marosvásárhelyen nem sikerült leváltani a 16 éve uralkodó korrupt vezetést. A választási csalásokat megcélzó óvásainkat elutasították, Marosvásárhely lakossága tovább csökken, és ez mindannyiunkat fájdalmasan érint.” Soós szerint több erőforrással hosszabb ideig dolgozhatott volna a kampánycsapat, és a választási csalás miatti szavazatszámbeli eltéréseket is meghaladhatták volna, hiszen – meglátása szerint – a helyiek hittek a változásban. „A több hónapi munka során éreztük, hogy a közösség visszanyerte a városba vetett hitét, az eredmények arra mutatnak, hogy érdemes folytatni a munkát. A parlamenti választásokon is a bizalommerítés a kulcsa az öt százalék elérésének a városok és községek, falvak szintjén egyaránt. Az idei választásoknak a siker érdekében a racionalitásról, ésszerű megújulásról, a politikai képviselet fogalmának tartalommal való megtöltéséről, a fiatalok mozgósításáról kell szólnia” – összegzett Soós Zoltán.

kapcsolódó

Hírlevél