Erős határmenti kapcsolatokra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök Seszták Miklóssal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjével találkozott

Erős határmenti kapcsolatokra van szükség - Kelemen Hunor szövetségi elnök Seszták Miklóssal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjével találkozott

Elsősorban a határon átívelő európai uniós együttműködési lehetőségekről tárgyalt augusztus 16-án, szombaton délután Kelemen Hunor és Seszták Miklós Fehérgyarmaton, Magyarországon. A két politikus először a XII. Gyarmati Vigasságok megnyitóján vett részt Dr. Tilki Attila polgármester, országgyűlési képviselő meghívására, majd a két ország tárgyalócsoportjainak megbeszélésére került sor. Az RMDSZ elnökét elkísérte Nagy Zoltán szövetségi kabinetigazgató, államtitkár, Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezetének elnöke, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő valamint Nagy Szabolcs ügyvezető elnök. 

A találkozón elhangzott, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye között már évek óta tart az együttműködés, egyrészt ennek a megerősítését tartják fontosnak a felek, másrészt a határmenti uniós projektek lebonyolítását kiemelt fontosságúnak nevezték. Ennek érdekében közös munkacsoport létrehozásában állapodtak meg a fehérgyarmati találkozón.

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök Seszták Miklóst arról tájékoztatta, hogy a következő periódusban az RMDSZ és a Fidesz közötti kapcsolatok intézményesítésére törekszenek a felek, majd a romániai belpolitikai helyzetet összegezte. Kiemelt fontosságúnak nevezte a novemberi államelnök-választást, és ismertette ennek tétjét az erdélyi magyar közösség számára. 

 
„Kötelességünk elmondani a román többségnek, hogy mi, magyarok dolgozó, adózó, értékteremtő polgárai vagyunk ennek az országnak, de saját hagyományaink, értékeink és érdekeink vannak. Ugyanúgy hozzájárulunk az ország gazdasági fellendítéséhez, mint a többségi nemzet, hiszen egy határmenti együttműködésnek például nem csak a magyar lakosság a haszonélvezője, hanem az adott térség egész közössége. Azért is fontos, hogy jelöltet állítsunk, mert a román politikusok, pártok között egy sincs, amely az erdélyi magyarok specifikus kérdéseire megfelelő választ adna” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. 

kapcsolódó

Hírlevél