Erdei-Dolóczki István: a szakértői kormány nem tette átláthatóbbá a központi ügyintézést

Erdei-Dolóczki István: a szakértői kormány nem tette átláthatóbbá a központi ügyintézést

Romániában az állampolgár egy folyamatos küzdelmet vív a közigazgatási rendszerrel és annak útvesztőivel. Annak ellenére, hogy a szakértői kormánnyal szemben számos elvárás fogalmazódott meg az ügyintézés és maga a közigazgatás átláthatóságára vonatkozóan, ez mind a mai napig nem valósult meg. Mi több, a nemrég erre vonatkozó kormányrendelet sem teszi átláthatóvá és egyszerűbbé a központi közigazgatást” – fogalmazott Erdei-Dolóczki István, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy Szociáldemokrata Párt meghívására a miniszterelnök a két kamarás parlament együttes ülésén vett részt.

Erdei kifejtette, hogy az RMDSZ egy egyszerűsített és átlátható központi közigazgatást szorgalmazott és ennek megteremtését várta el a szakértői kormánytól, azonban ez nem valósult meg.

„A közigazgatás az állampolgárokért van. A szakértői kormány feladata lett volna a döntési folyamatokat közelebb vinni az emberekhez, ezáltal teremtve egy emberarcú központi közigazgatást. Ennek hiányáról tanúskodnak például az európai alapok lehívására kidolgozott útmutatók, amelyekben számos módosítást eszközöltek a pályázati kiírásokat követően is. Így több pályázati dossziét is visszautasítottak azon az elven, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, de az előírások nem pontosították a felmerült dilemmákat” – mutatott rá Erdei-Dolóczki. A Szatmár megyei képviselő továbbá nehezményezte a szakértői kormány intézkedéseit az ANAF régiósítása kapcsán. 

kapcsolódó

Hírlevél