„Egyszerre igyekszünk megtartani és visszaszerezni” - Székelykeresztúron is megünnepelték március 15-ét

„Egyszerre igyekszünk megtartani és visszaszerezni” - Székelykeresztúron is megünnepelték március 15-ét

Székely kaput avattak Székelykeresztúron, a Gyárfás-kúriánál a március 15-i megemlékezés alkalmával, majd megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.

Az ünnepségen beszédet mondott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki az összefogás, illetve a tisztességes verseny fontosságát hangsúlyozta. Az elöljáró szerint hajlamosak vagyunk idealizálni a múltat és azt képzelni, hogy régen a haza nagyjai egymással egyetértésben, összefogva cselekedtek, kéz a kézben törtek át minden nehézségen, pedig ez nem így volt, akkor is komoly ellentétek feszültek a vezetők – például Kossuth, Petőfi, Batthyány, Széchenyi, Deák és mások – között, „mégis, a sok egymás elleni küzdelem közepette is, sikerült közösen előbbre vinniük a nemzet ügyét”.

– 1848 ma érvényes üzenete az is, hogy ne tévesszük össze a versenyt a gáncsoskodással, a kampányt a sárdobálással. Legyen tisztességes verseny ott, ahol ezt megengedhetjük magunknak, és legyen összefogás ott, ahol arra van leginkább szükség – jelentette ki a tanácselnök, aki szerint összefogásra ma leginkább két helyen van szükség: Marosvásárhelyen és a szórványban.

Borboly Csaba szerint, noha a megtartás 1849-ben elbukott, a visszaszerzés 1867-ben sikeres volt.

– Ha párhuzamokat keresünk a másfél évszázaddal ezelőtti és a mai kor között, kimondhatjuk, mi itt Székelyföldön egyszerre igyekszünk megtartani és visszaszerezni. Megtartani, ami a miénk, s visszaszerezni, ami jogos jussunk. Vallom, hogy mi itt a mai Székelyföldön olyan nemzetépítő programot valósítunk meg, ami az 1867 utáni fejlődéssel, építő munkával párhuzamba állítható – hangsúlyozta.


A tanácselnök a rendezvényen székely zászlót adott át Albert Julianna keresztúri lakosnak, annak előzetes kérésére.

Rafai Emil polgármester beszédében kijelentette: Petőfi Sándor-i lelkesedést kell ma is minden egyes magyar tanúsítson.

– Amikor március 15-e hősiességét méltatjuk és a szabadságot ünnepeljük, egyben arra emlékezünk, hogy a magyar emberek torkon ragadták az őket nyomasztó igazságtalanságot, és elmondták, hogy mit akarnak. Amikor március 15-ét ünnepeljük, akkor ne csak a nap méltóságára tekintsünk, hanem arra is, hogy nekünk azóta  veleszületett jogunk elmondani, hogy mit akarunk – mondta a városvezető.

Az ünnepségen részt vett Szászfalvi László, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil ügyekért felelős államtitkára, Sófalvi László, a megyei tanács alelnöke és Birtalan József megyemenedzser is. A magyar és a székely himnuszt a Polgári Fúvószenekar 1895 játszotta el, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai „Éljen a szabadság” címmel irodalmi zenés összeállítást adtak elő a Gyermeklánc kórus közreműködésével, továbbá fellépett a Siklódról elszármazottak férfikórusa.

kapcsolódó

Hírlevél