Csíki támogatás a kosteleki Magyar Háznak

Csíki támogatás a kosteleki Magyar Háznak

Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ vállalná a kosteleki Magyar Ház fenntartását – hangzott el azon a február elsejei csíkszeredai találkozón, amelyen Becze István megyei tanácsos, a csíki RMDSZ ügyvezető elnöke és Ferencz András Kosteleken tanító magyartanár, a Magyar Ház egyik munkatársa egyeztetett.

A támogatás a helyi fiatalok által tavaly alapított Szellő Alapítványon keresztül történne, amelynek tagja Ferencz András is, aki másodmagával, Imre Évával tart magyarórákat Kosteleken, utóbbi a helyi iskola alkalmazottjaként, és mindketten a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) támogatásával végzik tevékenységüket.

A megyei tanács, illetve a csíki RMDSZ felvetésére Ferencz András nyitottnak mutatkozott, de ez ügyben még konzultálnia kell kollégáival. Becze István elmondta, hogy bevonnák a csíki önkormányzatokat és közbirtokosságokat is a Szellő Egyesület finanszírozásába, valamint további magántámogatókat és pályázati lehetőségeket is keresnének. Régen Szépvízhez tartozott a mintegy hatszáz lelkes település, történelmileg Gyimes része, az ötvenes évek óta viszont a moldvai Ágas (románul Agăş) községhez csatolták (jelenleg Bákó megye), és megszüntették a magyar oktatást, holott a falu lakossága magyar ajkú. A kosteleki Magyar Közösségi Ház a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Klubnak köszönhetően jött létre, és az MCSMSZ támogatásával működött, továbbá a Csíki Területi RMDSZ is partner volt. Utóbbi ráadásul segített a kosteleki lakosoknak a magyar állampolgársági kérelem benyújtásánál, és külön kampányt rendezett a 2011-es népszámlálás előtt Kosteleken, hogy az ott lakók vállalják magyarságukat.

A megyei tanács évek óta támogatja a moldvai csángómagyar diákok továbbtanulását magyar tannyelvű középiskolában, az MCSMSZ-szel együttműködve. A program célja az identitástudat és a csángó értékek, hagyományok iránti elkötelezettség megerősítése azon Bákó megyéből származó diákok körében, akik különböző Hargita megyei iskolákban tanulnak. Hargita Megye Tanácsa ugyanakkor az alintézménye, a Hargita Megyei Kulturális Központ révén is segíti a moldvai csángómagyarokat, különböző rendezvények szervezésével, mint például a csíkszeredai Csángónap vagy a Tatros Forrásánál Fesztivál.

Csíkszereda, 2012. február 2.

kapcsolódó

Hírlevél