Csép Éva Andrea: valós helyzetképre van szükség a szociális szolgáltatások tekintetében

Csép Éva Andrea: valós helyzetképre van szükség a szociális szolgáltatások tekintetében

Jelenleg Romániában nincs pontos, átlátható kimutatás arról, hogy a szociális szolgáltatások finanszírozása milyen mértékben fedi a valós igényeket – mutatott rá Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő. Tájékoztatása szerint a Szövetség törvényhozói jogszabály-tervezetet dolgoztak ki a probléma megoldására, amelyet a képviselőház ma elfogadott.

Közösségeink szociális biztonsága a jövőnk alapfeltétele, ezért az RMDSZ prioritásként határozta meg a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek megfelelő állami finanszírozását. Annak érdekében, hogy az állami, magán és egyházi szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek megkapják a megfelelő támogatást, és az állampolgárok számára elérhetőek legyenek az alapvető szociális szolgáltatások, a kormánynak világosan fel kell térképeznie, hogy az milyen költségekkel jár, biztosítania kell a hosszú távú tervezhetőséget és fenntarthatóságot, valamint azonosítania kell a rendszer hiányosságait” – mondta Csép Éva Andrea.

A törvénytervezet arra kötelezi a kormányt, hogy minden évben mérje fel a romániai szociális rendszer pontos helyzetét és a szolgáltatásokat végző szervezeteket. Emellett térképezze fel, hogy hány embernek van szüksége arra, hogy ezeket a szolgáltatásokat igénybe vegye, és milyen arányban férnek hozzá a szociális szolgáltatásokhoz azok, aki rászorulnak. „A törvény értelmében – és ez a legfontosabb, hiszen ez alapján lehet a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek megfelelő finanszírozásáról dönteni – a kormány köteles lesz azt felmérni, hogy az odaítélt támogatás fedi vagy sem az egy főre eső valós költségeket” – jelentette ki az alsóház szociális ügyekért felelős szakbizottságának titkára.

A törvénytervezet esetében a képviselőház volt a döntő ház, előírásai a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lépnek érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél